Freek de Weijer richt vizier vol op veroveren landstitel

Met de start van de kampioenspoule gaat het seizoen écht beginnen voor Draisma Dynamo. Met de thuiswedstrijd tegen Sliedrecht Sport in het vooruitzicht richt Freek de Weijer het vizier vol op de verovering van de landstitel. De favorietenrol schrikt Draisma Dynamo’s aanvoerder niet af. “Als wijzelf elke wedstrijd ons eigen niveau neerzetten, dan zijn wij heel moeilijk te verslaan.”

De Weijer had niet het idee dat Draisma Dynamo in januari na een gedwongen coronapauze van meer dan twee maanden helemaal opnieuw moest beginnen. “We zijn verdergegaan waar we geëindigd waren. We hebben in kleine groepjes doorgetraind. Ook met de bal. We waren topfit. Het is misschien alleen wat lastig geweest om weer in het ritme te komen. De vastigheden zaten er niet in. Om weer zes tegen zes te staan, was in het begin best even raar. Al denk ik dat we het toch vrij snel weer hebben opgepakt. Voor de eerste wedstrijd bij Lycurgus zeiden we dat het op dat moment voor ons geen meetmoment was. Voor het gevoel is het toch wel lekker als je zo’n wedstrijd dan wél wint.”

Het verbaasde de 25-jarige spelverdeler niet dat de dynamo in de reguliere (halve) competitie vrijwel meteen op toeren kwam. Al is hij er zich terdege van bewust dat er de komende weken nog een tandje bij moet. “We hebben nu in een kortere periode een halve competitie gespeeld. Voor ons is dat op zich prima gegaan. We hebben alle negen wedstrijden gewonnen. Tegen Lycurgus, Orion en Sliedrecht haalden we een goed niveau. In een aantal wedstrijden daarna liep het wat minder. De sets die we verloren, moeten we onszelf aanrekenen. Vanaf nu krijgen we alleen maar goede wedstrijden en moet de knop om. Dat besef is bij iedereen aanwezig. Ik heb er heel veel zin in.”

Gezelligheidsmens De Weijer mist wel de steun van zijn supporters, maar weet dat het in de huidige coronatijd even niet anders is. “Zonder publiek spelen is raar. Het is heel jammer dat er niemand mag komen kijken. Je merkt het wel aan de sfeer. Toeschouwers erbij geeft toch een stukje extra. Aan de andere kant vind ik het juist een privilege dat wij in deze tijd wél mogen spelen, terwijl anderen dat niet mogen.”

Het ondergaan van coronatests behoort inmiddels tot de vaste routines. “Dat testen vind ik niet zo’n big deal. Dat gebeurt een dag voor elke wedstrijd. Iedereen krijgt dan zo’n staafje in de neus. En daarna is het gaan. Het is verplicht. Het is voor de veiligheid. Het gebeurt uit voorzorg. Ik ervaar het niet als nadelig of hinderlijk.”

De echte tests waar de spelverdeler naar toeleeft zijn van sportieve aard. Plaatsing voor de play-off finale is de eerstvolgende uitdaging, de landstitel het einddoel. “Onze tegenstanders zijn in vergelijking met vorig seizoen sterker geworden, maar wijzelf ook. Ik verwacht sowieso een heel spannende strijd. In de kampioenspoule spelen we nu in drie weken zes wedstrijden. Zes topwedstrijden. In de reguliere competitie heeft bij ons iedereen gespeeld. Iedereen is inzetbaar. Iedereen heeft ook z’n eigen specifieke krachten. Wij moeten alleen naar onszelf kijken.”

De wetenschap dat Draisma Dynamo’s twaalfde en vooralsnog laatste landstitel dateert van alweer elf jaar geleden, vergroot de honger naar succes alleen maar bij De Weijer. “Dan wordt het wel weer eens tijd dat Dynamo kampioen wordt. Joh, die tijd heb ik niet eens bewust meegemaakt. In 2010 was ik veertien. Ik was toen pas een jaar of drie met volleybal bezig en speelde bij Triade in Tilburg.”

Tekst: Rob Kruitbosch
Foto: Wouter van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.