Freek de Weijer heeft een terugkeer in Oranje nog niet uit het hoofd gezet

image1.jpeg
Veel tijd om weer te wennen had Freek de Weijer niet nodig na zijn terugkeer in de Draisma Dynamo Arena. Na zijn uitstapjes naar Griekenland en Italië nam de 28-jarige spelverdeler de aanvoerdersband weer over en mocht hij met de Supercup de eerste trofee alweer in ontvangst nemen. Om in het voorjaar van 2024 ook de nationale beker en de kampioensschaal omhoog te mogen tillen moet er daarentegen nog veel werk verricht worden, oordeelt hij. 
 
Bij AOP Kifissias en Gas Sales Bluenergy Piacenza ontwikkelde hij zich als volleyballer en als mens. In de Griekse competitie en de Italiaanse Serie A deed de geboren Brabander onuitwisbare indrukken op. Terug in vertrouwde omgeving hoopt De Weijer de in het buitenland opgedane ervaringen over te kunnen brengen aan zijn jeugdige teamgenoten. Veel is naar zijn mening bij het oude gebleven bij Draisma Dynamo, hij beseft tegelijkertijd dat de concurrentie in eigen land de afgelopen twee jaar niet stil heeft gezeten. 
image2.jpeg“De trainer is hetzelfde. Het team is wel veranderd. In mijn laatste jaar hadden we een exceptioneel team. Met onder anderen Jeroen Rauwerdink en Sjoerd Hoogendoorn. De huidige selectie is wat jonger. Er zijn bepaalde dingen die we tot nu toe al heel goed op orde hebben. Onze foutenlast ligt vooralsnog te hoog in wedstrijden die we speelden. En fouten van ons zijn gratis punten voor een tegenstander. Nou is de druk in deze fase van het seizoen weliswaar nog niet zo hoog, maar we willen wel bij de eerste vier eindigen”, vindt de captain dat Draisma Dynamo altijd het hoogst haalbare moet nastreven.
 
Het was voor De Weijer geen uitgemaakte zaak dat hij zijn aanvoerdersband weer terugkreeg. Na het vertrek van Joris Berkhout naar Maaseik wees coach Redbad Strikwerda hem desondanks toch weer aan als verlengstuk van de technische staf in het veld. “Maar ik nam die rol eigenlijk ook al op me voordat hij me benoemde”, merkt de man met de band op dat hij ook zonder band zijn medespelers probeert te stimuleren tot grootse daden.
 
Het voorbije seizoen in Piacenza stak hij veel op van Antoine Brizard, Olympisch kampioen en algemeen beschouwd als één van ’s werelds beste spelverdelers. De Weijer kwam bij de Italiaanse bekerwinnaar weliswaar weinig aan spelen toe, zijn beroemde Franse teamgenoot maakte veel indruk op hem. “Je wist dat hij speelde wanneer hij fit was. Wat ik vooral heel mooi vond, was wat hij uitstraalde. ‘Speel mij de bal maar, dan los ik het wel op’, met zo’n houding stond hij binnen de lijnen. Setters zijn doorgaans pas op hun top als ze 32 of 33 zijn. Fysiek hoef je niet zo heel veel te doen. Vertrouwen in jezelf hebben is het allerbelangrijkste. En vertrouwen komt met ervaring. Hoe ouder je wordt, hoe makkelijker het gaat”, spreekt de voormalige stand-in van Brizard uit eigen ervaring.
 
Van zichzelf heeft de 1,89 meter lange De Weijer de indruk dat de rek er nog niet uit is. “Als ik de rust in m’n hoofd heb, kan ik nog veel beter worden. Ik moet dan een betere balans zien te vinden in wat ik doe en mijn ondergrens verhogen. Stel dat ik twee fouten in een set maak, dan moet ik ernaar streven om nul fouten te maken. Hoe minder fouten ik maak, des te beter de anderen kunnen spelen. Voor die vijf jongens om mij heen moet ik de oplossing bedenken”, heeft hij een duidelijk beeld van hoe zijn eigen rol binnen het team eruit behoort te zien. “Mijn persoonlijke doel is om een stabiele factor te worden waaraan anderen zich kunnen optrekken.”
 
Dat Draisma Dynamo te elfder ure met Gijs van Solkema een tweede spelverdeler met een Oranje-verleden aan de selectie toevoegde, juicht De Weijer alleen maar toe. “Als wij samen zijn, tilt dat het hele team naar een hoger niveau toe”, benadrukt hij dat de aanvoer naar de aanvallers in bekwame handen ligt.
 
Met het winnen van de Supercup beleefde Draisma Dynamo een mooie start van het huidige volleybaljaar. Terugblikkend op de eerste twee maanden van het seizoen is de aanvoerder desondanks niet helemaal tevreden. “Wij hebben echt goede spelers, maar ik had verwacht dat we als team wat verder zouden zijn. Er valt nog veel progressie te boeken”, wijst De Weijer erop dat er de komende maanden nog wel het een en ander verbeterd moet worden.  
image3.jpegIn de vierkamp om kwalificatie voor de Champions League schoot de Nederlandse landskampioen op de beslissende momenten tekort. “Ik vind nog steeds dat het had gekund. Die tweede en derde wedstrijd in Innsbruck speelden wij goed. Wat we moeten leren is om sets af te maken. Die andere ploegen hebben vaak twee of drie ervaren jongens die ballen erin knallen. Wij hebben niet zo iemand. Wij moeten het vooral hebben van het collectief. In Budva zag je dat ook. We verloren daar niet van de tegenstander, maar van ons eigen niveau. We maakten het onszelf moeilijk. Als je drie of vier punten voor staat in een set, dan moet je het afmaken”, constateert Draisma Dynamo’s captain.
image5.jpegIn eigen land is alles gericht op titelprolongatie en het veroveren van de nationale beker. Al noemt De Weijer het geen vanzelfsprekendheid dat er twee banners aan de muur van de Draisma Dynamo Arena bij komen hangen. De concurrentie in de BetCity eredivisie lijkt sterker dan ooit tevoren. 
image4.jpeg“In de competitie hebben we de toppers verloren die we gespeeld hebben, zowel van Lycurgus als Limax. Je ziet Lycurgus, Orion en Limax stappen maken. Dat is heel goed voor de eredivisie. Het is wel cruciaal dat je als Dynamo zijnde meegaat. Ik vind het lastig om te voorspellen wie kampioen wordt. Als je nu kijkt naar de Top-5, en daar reken ik Sliedrecht Sport ook bij, dan geef ik ze allemaal een kans. Wanneer wij collectief een stap maken, maken wij zeker weer een kans. Ik wil alles winnen. Er moet dan wel eerst een knop om. Het moet constant goed worden. Tot op heden hebben we onszelf te kwetsbaar gemaakt”, meent De Weijer.
 
En dan speelt op de achtergrond nog Oranje… Freek de Weijer heeft een terugkeer in de selectie van het nationale team allesbehalve uit zijn hoofd gezet. “Het was balen dat ik afgelopen zomer vanwege een blessure afviel. Zolang ik op hetzelfde niveau speel als de andere kandidaten, kan de bondscoach niet om mij heen. De Olympische Spelen halen wordt lastig, maar het kan nog steeds. Als ze me bellen, dan ben ik erbij. Ik ga er alles voor doen om er weer bij te komen. Als dat lukt, dan is dat mooi. Zo niet, dan niet.”

📸Wout van Zoeren 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.