Ervaringsdeskundige Blom wil 2019 bekronen met hoofdprijs

Binnen de selectie van Draisma Dynamo behoort Wessel Blom tot de weinige ervaringsdeskundigen. Met Renzo Verschuren is de 25-jarige Noord-Hollander de enige Dynamo’er die zich in het verleden al eens landskampioen mocht noemen. Vier jaar nadat hij zich met Landstede tot ’s lands beste kroonde hoopt de passer/loper uit Tuitjenhorn dit kunststukje te herhalen.

Wessel Blom

“Ik ben drie jaar geleden naar Dynamo gekomen om prijzen te winnen. Dit seizoen is dat eindelijk gelukt. Drie keer is scheepsrecht. Het winnen van de beker heeft de teamsfeer zeker goed gedaan, maar ons hoofddoel blijft toch die landstitel. We willen kampioen worden. Elke wedstrijd is nu een finale. En dan moet de échte finale nog komen”, kijkt Blom vol vertrouwen uit naar de naderende ontknoping van de titelstrijd.

De weken van de waarheid breken aan. Met de nationale beker al op zak zetten Blom en zijn ploegmaats alles op alles voor de hoofdprijs: het dertiende landskampioenschap in Dynamo’s clubgeschiedenis. De weg naar de play off-finale ligt open. In de vier nog resterende duels van de kampioenspoule heeft Draisma Dynamo het geheel in eigen hand om een plaats in de eindstrijd veilig te stellen. In zijn derde seizoen in Apeldoornse dienst hoopt Blom de kroon op het werk te zetten.

Toen hij voor aanvang van het seizoen 2014-2015 verhuisde van Fusion Rotterdam naar de hoofdstad van Overijssel, kwam het destijds 20-jarige talent terecht in een topploeg die de eredivisie al twee seizoenen met harde hand regeerde. De veelvraten van Landstede stonden op eenzame hoogte, wonnen in die periode zo’n beetje alles wat er in Nederland te winnen viel. Zover is het huidige Draisma Dynamo niet, oordeelt de ervaringsdeskundige. Nóg niet…

 

“Het kampioensjaar met Landstede was anders dan dit seizoen met Dynamo. Met Landstede stonden we dat seizoen vanaf het begin bovenaan. Ik kwam er als broekie bij en we pakten de triple”, haalt de landskampioen van 2015 dierbare herinneringen op aan zijn eerste en tot dusverre enige landstitel. Hoe dicht winnen en verliezen soms bij elkaar liggen, ervoer Blom een seizoen later. In zijn tweede Zwolse seizoen leerde hij de keerzijde van de medaille kennen. “Het jaar erna zat alles tegen wat tegen kon zitten. Bovendien maakte Landstede bekend dat het ermee zou stoppen.”

Hij noemt de trainer een bepalende factor. Zowel destijds bij Landstede als nu bij Draisma Dynamo werpt het door Redbad Strikwerda gepredikte volleybalevangelie vruchten af, ervaart Blom. De speler is nog even vol lof over de erkende kampioenenmaker als bij hun eerste kennismaking in Zwolle. “Ik vond Bas Hellinga ook een prima trainer. Redbad is voor mij echter de beste van Nederland. Qua passie. Qua visie. Hij heeft ontzettend veel kennis. Hij slaagt er steeds opnieuw in om jonge jongens beter te maken. In Zwolle heeft hij dat bij mij gedaan. Bij Draisma Dynamo zie je het nu aan Rik van Solkema. En als ieder individu beter wordt, wordt het team ook beter.”

Naarmate het seizoen vordert koppelt Draisma Dynamo de groei naar volwassenheid steeds beter te aan aansprekende resultaten. Met de zege in de bekerfinale als voorlopige hoogtepunt. Voor Blom betekende de cupzege een bevestiging van de potentie die in de huidige spelersgroep schuilgaat. Na een grillige seizoenstart komt de Dynamo steeds beter op toeren, constateert hij tevreden. Ook zelf groeit hij langzaam toe naar kampioensvorm. “Ik speel de laatste tijd wel lekker, ja.”

Aan het einde van rit kan volgens Blom de uitgebalanceerde samenstelling van de selectie weleens de doorslag geven in Draisma Dynamo’s voordeel. “Waar voorheen bij een paar punten tegen de stress er bij ons in schoot, gebeurt dat inmiddels veel minder. Wij zijn met een hechte groep ergens naartoe aan het werken. We hebben veel geïnvesteerd in wisselmogelijkheden. Vooral in de breedte zitten wij heel goed. Als het bij ons even niet loopt, kunnen we er vier of vijf anderen inzetten zonder dat het team verzwakt. Het kan nooit van zeven spelers afhangen.”

Het bewijs dat de regerend landskampioen niet onverslaanbaar is, hebben Blom & Co in de bekerfinale geleverd. Desondanks rekent Blom zich niet te vroeg rijk. Zoals het een nuchtere Noord-Holland betaamt blijft hij stevig met beide benen op de grond. Hij loopt inmiddels lang genoeg in de eredivisie mee om te weten dat Draisma Dynamo geen vrije doortocht hoeft te verwachten. Het gevaar komt niet alleen uit Groningen. Behalve Lycurgus kunnen ook Taurus, Sliedrecht Sport en Orion in de resterende duels van de kampioenspoule nog lastige obstakels opwerpen op weg naar een play-off finale. “We moeten niet alleen naar Lycurgus kijken. De verschillen zijn klein.”

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.