En dat is één….

De eerste klap in de nationale beker.

Op zondag 17 februari jl. werd Draisma Dynamo, na zeven jaar droog te hebben gestaan, eindelijk weer winnaar van de nationale beker. Zaterdag 23 november 2019, vanaf vandaag is de strijd om titelprolongatie geopend. Horde één voor onze mannen: de koploper uit de Topdivisie, Volleybalvereniging Capelle Nieuwerkerk. Plaats van handeling: Sporthal Oostgaarde in Capelle aan den IJssel. Ruim vijftien jaar geleden thuishaven van het toenmalige Alcom/Capelle dat er memorabele duels uitvocht tegen Piet Zoomers/D.

Weer een nieuw start 7-tal

Draisma Dynamo-coach Redbad Strikwerda stuurde een basisteam bestaande uit Nico Manenschijn, Rik van Solkema, Freek de Weijer, Renzo Verschuren, Wessel Blom, Seain Cook en libero Mats Kruiswijk het veld in. Dit zevental, dat nog niet eerder in deze samenstelling aan een wedstrijd begon, kende in de 1e set niet al te veel moeite met de thuisploeg. Vooral de hoge foutenlast aan beide zijden zorgde voor een vlotte setwinst (duur 17 minuten) voor de bezoekers. Verschuren scoorde met een bal door het midden: 15-25.

2de set geen toonbeeld van schoonheid

Bij aanvang van set 2 voerde Strikwerda twee mutaties door: Jeroen Rauwerdink kwam binnen de lijnen ten kost van Seain Cook, en Jeffrey Klok werd de nieuwe libero. Met deze wissel had het niet zozeer te maken, maar het niveau van de wedstrijd ging er echter niet op vooruit. Zowel serverend als aan het net werden er, vooral aan het begin van de set, veel te veel fouten gemaakt. Het duel werd er daardoor dus niet beter op. Ook het wisselen aan beide zijden zorgde voor af en toe voor rommelige situaties.
Maar Strikwerda kon zijn selectie wel optimaal benutten door z’n spelers speeltijd te gunnen. Sjors Tijhuis verving diagonaal Rik van Solkema, Bram Langevoort werd de passer/loper op de positie van Wessel Blom, en op het midden verving Maikel van Zeist collega Nico Manenschijn. Typerend voor de set was dat een fout van VCN zorgde voor opnieuw Apeldoornse setwinst: 19-25.

Veel fouten in 3de set

Aan het begin van set 3 was er nog maar weinig over  ploeg die voor Draisma Dynamo aan de wedstrijd was begonnen. Joris Berkhout was de enige speler die nog niet in het veld had gestaan, hij verving Freek de Weijer. Voor het overige startten Jeroen Rauwerdink, Sjors Tijhuis,  Nico Manenschijn, Maikel van Zeist en Seain Cook. Tot 6-6 ging het gelijk op, maar door vooral veel fouten bij de thuisploeg liep Draisma Dynamo geleidelijk aan weg. Ook nu weer kreeg Bram Langevoort wat speeltijd en hij was ook degene die vervolgens het matchpoint mocht verzilveren: 16-25.

Sliedrecht Sport de volgende horde

Zaterdag werd ook bekend welke tegenstander in de kwartfinale tegenover Draisma Dynamo zal staan. Sliedrecht Sport moest in Elburg aantreden tegen 1e divisionist EVV en kreeg de winst niet cadeau. Set 2 werd zelfs verloren, maar de 1-3 overwinning zorgt ervoor dat Draisma Dynamo in en tegen Sliedrecht zal moeten proberen de halve finale te behalen.

Datum ¼ finale nog niet bekend

De kwartfinales staan gepland voor zaterdag 21 december, maar omdat onze mannen op donderdag 19 december in London spelen zijn ze de 21e nog vrijgesteld. Een dag later spelen in Sliedrecht spelen is ook geen optie: in Sliedrecht wordt er op zondag niet gevolleybald. Er zal dus naarstig worden gezocht naar een speeldatum. Die moet echter vóór 22 januari zijn want dan staat de halve finale op de rol!

Reflex verrassende winnaar

Wie ook nog kans heeft om de halve finale te halen is Topdivisionist Reflex dat Eredivisieploeg SSS in vier sets wist te verslaan. Het team uit Kampen mag in de kwartfinale aantreden tegen de winnaar van Lycurgus – Taurus. De grootste sensatie kwam echter uit Limburg. VC Limac, dat uitkomt in de 2e divisie, versloeg Eredivisieploeg VV Zaanstad met 3-1. De Noord-Hollanders hadden daardoor een lange terugreis voor de boeg, landskampioen Orion mag eind december nu aantreden in Maasbracht.

Ook D1 en H2 in de race voor de beker

Nog niet alle bekerwedstrijden van deze ronde zijn echter gespeeld. Zondagmiddag om 15.00 uur staan in Omnisport zowel SV Dynamo D1 als SV Dynamo H2 in het veld, op zoek naar eveneens een stunt. De dames ontvangen Eredivisieploeg VC Sneek, de mannen staan tegenover ZVH (ook Eredivisie). Komt u beide teams ook aanmoedigen?

Tekst: Teun Zijp

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.