Dynamo met wisselend succes tegen Finse tegenstanders in Europa

De confrontatie met Ford Levoranta Sastamala in de eerste kwalificatieronde voor de Champions League betekent voor Draisma Dynamo geen primeur. In Europees verband stuitte Dynamo zowel in de Piet Zoomers-periode als het huidige Draisma-tijdperk al vaker op tegenstanders uit Finland. Dit gebeurde met wisselend succes. 
 
Van walk-overs was meestal geen sprake. Zo versperde Telecom Finland Kuopio de Piet Zoomers-equipe in het seizoen 1994-1995 de doortocht naar de tweede ronde van de Europa Cup voor landskampioen. Na de 3-1 zege in Apeldoorn wonnen de Finnen een week later ook de return. In eigen huis zegevierden ze met 3-2. 
 
In de poulefase van de Champions League in het seizoen 1999-2000 mocht Piet Zoomers/D op bezoek bij Keski-Savon Pateri Varkaus. In het ruim 320 kilometer van de hoofdstad Helsinki gelegen Varkaus boekten de Apeldoorners een afgetekende 3-0 zege. In de poule, waarin alle ploegen elkaar één keer ontmoetten, zaten verder de Italiaanse grootmacht Sisley Treviso, VfB Friedrichshafen (Dui), Olympiacos Piraeus (Gri), Stade Poitevin Poitiers (Fra), Numancia Soria (Spa) en het Zwitserse Concordia MTV Näfels. Dynamo eindigde als vierde, de Finnen zevende en voorlaatste.
 
Voor een vierkamp om kwalificatie voor de CEV Cup maakte in de volleybaljaargang 2004-2005 het oudste team uit de Finse volleyballiga zijn opwachting in Apeldoorn: Isku-Volley Tampere. Het kostte het team van de destijds 19-jarige Jeroen Rauwerdink en assistent-coach Redbad Strikwerda vijf sets om de stugge opponent uit Tampere te temperen. Het Spaanse Son Amar Palma Mallorca sloot de vierkamp, waaraan verder het Portugese Esmoriz meedeed, als winnaar af en stroomde door naar de achtste finales.
 
Een jaar later – opnieuw om plaatsing voor de CEV Cup – stonden de inmiddels 20-jarige Rauwerdink en zijn ploeggenoten hernieuwd oog in oog met volleyballers uit het land van de duizend meren, ditmaal Sampo Pielavesi. De Nederlandse vertegenwoordiger behield medio november 2005 bij een vierkamp in Polen relatief eenvoudig met 3-0 de overhand. Piet Zoomers/D versloeg in Jastrzębie-Zdrój ook het Roemeense Dinamo Bucuresti (3-2). Het zag de weg naar de volgende ronde evenwel geblokkeerd door thuisclub Jastrzębski Węgiel, die datzelfde vijftien jaar later met CL-kwalificatie als inzet nog eens zou herhalen.
 
Draisma Dynamo’s vooralsnog laatste krachtmeting met Finnen dateert van bijna elf jaar geleden. Het betekende een weerzien met Isku Tampere. In het seizoen 2010-2011 deden beide ploegen weinig voor elkaar onder in de tweede ronde van de door GM Capital gesponsorde Challenge Cup. Isku won in Finland met 3-1, de return in Apeldoorn eindigde in dezelfde cijfers in het voordeel van Draisma Dynamo. Er moest in Omnisport een golden set aan te pas komen om uit te wijzen wie verder zou bekeren. Met 10-15 trokken de Noord-Europeanen in die tiebreak aan het langste eind.
 
Foto CEV

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.