Drie op een rij voor Draisma Dynamo en Lycurgus

Onvoorziene omstandigheden voorbehouden spelen Draisma Dynamo en Amysoft Lycurgus zondagmiddag in de topsporthal van het Groningse Alfacollege alsnog hun uitgestelde finale om de nationale volleybalbeker. Na een gedwongen corona-onderbreking zijn Redbad Strikwerda en zijn manschappen vastberaden om uitgerekend in het hol van de leeuw de eerste prijs van een turbulent seizoen in de wacht te slepen.

Voor het derde jaar op rij staan beide grootmachten in de eindstrijd tegenover elkaar. Het opmerkelijke aan de twee voorgaande edities was dat de underdog in beide gevallen de cup mee naar huis nam. Wanneer de ontknoping van het aangepaste bekertoernooi van 2021 zich opnieuw volgens datzelfde scenario voltrekt, zou dat moeten betekenen dat de beker in het noorden blijft… Of maken de tijdelijke quarantaine van de Draisma Dynamo-selectie, het thuisvoordeel én hun recente 3-2 zege in de kampioenspoule de Groningers ditmaal tot voornaamste gegadigde voor de bekerwinst?

Waar in de aanstaande play-off finale een eventuele misstap nog kan worden rechtgezet in het vervolg van de best-of-three serie, valt in de bekerfinale na drie, vier of vijf sets onverbiddelijk de beslissing. Bekerfinales blijven zodoende wedstrijden op zich, zoals in 2019 en 2020 bleek.

Dankzij een spectaculaire 3-1 overwinning pakte Draisma Dynamo in 2019 in het Landstede Sportcentrum in Zwolle ten koste van het favoriete Lycurgus de eerste hoofdprijs sinds 2011, de tiende beker uit de clubgeschiedenis. Vorig jaar waren de rollen omgekeerd en kon het in de eredivisie ongenaakbare Draisma Dynamo de favorietenrol niet waarmaken. Hoe de Apeldoornse bekerhouder in de Bossche Maaspoort onttroond ligt nóg verser in het geheugen.

Hoewel in het verliezende kamp nadien niemand deze gevoelige aderlating als excuus wilde gebruiken, profiteerde Lycurgus optimaal van het uitvallen van Maikel van Zeist. De onfortuinlijke middenaanvaller moest al halverwege de eerste set met een enkelblessure afhaken. Dat een ongeluk zelden alleen komt, bleek drie weken later toen de corona-uitbraak Draisma Dynamo ook nog eens ruw de weg naar de landstitel blokkeerde.

In Sportcentrum Alfacollege krijgen beide clubs een herkansing. In hoeverre er sprake is van mogelijke trainingsachterstanden of thuisvoordeel zal zondagmiddag vanaf 15.00 uur blijken. Draisma Dynamo-supporters kunnen de generale repetitie voor de play-off finale uiteraard volgen via de livestream op draismadynamo.nl.

Over de opdracht voor Draisma Dynamo kan hoe dan ook geen enkel misverstand bestaan: drie keer winnen van Amysoft Lycurgus volstaat voor de bekerwinst én het landskampioenschap.

Tekst: Rob Kruitbosch || Fotografie: Wout van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.