Draisma Dynamo zonder kleerscheuren terug uit Barneveld

Twee dagen na de belangrijke overwinning in de halve finale van het bekertoernooi is Draisma Dynamo er zaterdagavond in geslaagd opnieuw ongeschonden uit een wedstrijd te komen. De tegenstander uit Barneveld is nog volop in de strijd om de resterende plekken in de kampioenspoule en Advisie/SSS ging er daarom vol in. Draisma Dynamo hoeft in de stand al een tijdje niet meer achterom te kijken, en omhoog kijken is ook zinloos. Tenzij de concurrentie alsnog meerdere misstappen maakt. Dus kunnen de Apeldoorners de resterende wedstrijden relatief relaxed benaderen en afwerken. Maar om het goede gevoel te behouden zijn overwinningen van harte welkom.

Draisma Dynamotrainer/coach Redbad Strikwerda begon met een verrassende basisopstelling aan de wedstrijd. Stefan Boermans (midden), Nico Manenschijn (diagonaal), Freek de Weijer (spelverdeler), Maikel van Zeist (midden), Bram Langevoort (passer/loper) en Cas Abraham (passer/loper) begonnen aan de wedstrijd. Op zich niet heel bijzonder, al begonnen de Apeldoorners nog niet eerder in deze basis aan een wedstrijd. Het opvallende zat ‘m vooral in de spelers gehuld in libero-outfit. Mats Kruiswijk begon, gehuld in het zwart met nummer 19 op zijn rug, als libero aan de wedstrijd. De tweede libero had van tenue gewisseld met de vaste libero. Rik van Solkema (gekweld door een lichte blessure aan de rechterhand) stond met nummer 2 op zijn rug als tweede libero op het wedstrijdformulier, Dustin Bontrop droeg nummer 7 en zou ingezet kunnen worden als stand-in voor Nico Manenschijn. Zover kwam het overigens niet.
Zoals gezegd startte de thuisploeg ‘volle bak’ tegen onze mannen. Veel servicedruk en sterk blokkeren van de Barnevelders, met in de basis oud-Draisma Dynamospelers Dwin Brouwer en Hugo van Garderen, zorgde ervoor dat de ‘groenen’ vrij snel op voorsprong kwamen. Strikwerda reageerde op 11-7 en 16-10 daarop met z’n time-outs en zag zijn mannen vervolgens stukje bij beetje dichterbij komen. Op 22-22 was de set zelfs weer geheel in evenwicht. De thuisploeg ging er echter met de verdiende setwinst vandoor: 25-23.
Ondanks het setverlies hield Strikwerda vertrouwen in zijn ploeg en liet zijn basisteam dus staan. Z’n spelers bewezen vervolgens het gelijk van hun trainer/coach. Met goed spel werd de thuisploeg afgetroefd en er verscheen een groot verschil op het scorebord. Van Zeist maakte met een smash door het midden een einde aan de Barneveldse illusies in de tweede set: 14-25.

De ‘green army’, de groep fanatieke SSS-supporters was er stil van geworden, en liet vanaf dat moment weinig meer van zich horen. Nou hadden de thuissupporters ook niet zo heel veel reden tot juichen, vooral niet toen Bram Langevoort (vorig seizoen nog in Barneveldse dienst) van zich liet horen. Twee aces direct na elkaar en niet veel later een killblock van de passer/loper , zorgden opnieuw voor een voorsprong. Nadat de thuisploeg het gat toch weer nagenoeg had gedicht mocht Bart van Garderen, ook al oud-SSS, aantreden voor Draisma Dynamo en mocht De Weijer derhalve langs het veld plaatsnemen. Nadat Ivo Martinovic een Barneveldse onderbreking had aangevraagd kwam Abraham aan service. Hij scoorde rechtstreeks uit z’n opslag (12-17) door de bal via de netband bij de thuisploeg op de grond te krijgen. Ook de moeite waard was de 15-21 door Boermans. Brouwer wilde door het midden scoren maar Boermans doorzag de aanval en blokkeerde de bal. SSS wist de bal echter nog wel van de grond te houden waarna Hugo van Garderen dacht slim te zijn en opnieuw de bal naar Brouwer te spelen. Boermans had dit tactisch plannetje door en blokte Brouwer opnieuw af. Nu viel de bal wel op de vloer zodat Boermans een klein persoonlijk feestje mocht vieren. Op 20-24 mocht de thuisploeg serveren, maar deze opslag belandde echtte jammerlijk in het net waarmee de set teleurstellend eindigde: 20-25.
Strikwerda liet Bart van Garderen staan, samen met de andere basisspelers mocht hij de klus klaren. Boermans deed opnieuw van zich spreken, twee keer achter elkaar, opnieuw met z’n blokkering. Daardoor werd het van 4-7 en was het beslissende gaatje geslagen. Eenvoudig zagen de mannen van Draisma Dynamo kans de voorsprong verder te vergroten. Aan het einde van de set mocht Tom van Steenis nog even binnen de lijnen komen. Hij verving in verband met zijn lengte Abraham aan het net. Zijn blokkering leek zowaar direct resultaat op te leveren, maar de Barnevelders konden nog net voorkomen dat de bal via de handen van Van Steenis op hun grondgebied belandde. Draisma Dynamo kwam kort daarna toch op matchpoints. Het eerste daarvan kon nog worden weggewerkt door de thuisploeg maar op het tweede was het wel raak. De bal bleef boven het net tussen de blokkering en de aanval hangen. Het werd dus een onvervalst potje duwen tegen de bal waarbij de ‘Apeldoornse’ Van Garderen als winnaar uit de strijd kwam. Tevreden en demonstratief toonde de spelverdeler zijn spierballen aan de tegenstander en aan het publiek.
Draisma Dynamo heeft nu nog twee reguliere competitiewedstrijden voor de boeg. De eerste daarvan is volgende week zaterdag, om 20.00 uur tegen SV Land Taurus. Tegen de ploeg uit Houten hebben onze mannen nog één en ander recht te zetten, want eind november werd er in sporthal ‘De Kruisboog’ kansloos verloren in misschien wel de slechtste wedstrijd van de zijde van de Apeldoorners. Een week later wordt in Doetinchem de clash tussen Achterhoek Orion en Draisma Dynamo uitgevochten.
We hopen dat bij beide duels veel Draisma Dynamosupporters aanwezig zullen zijn. En dat allemaal als opmaat naar de bekerfinale op zondag 17 februari (om 13.00 uur) in Zwolle.

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.