Draisma Dynamo weet stijgende lijn niet door te trekken

Het is Draisma Dynamo woensdagavond op de Portugese Azoren niet gelukt, de stijgende lijn waarin de ploeg zich bevond, door te trekken. Na de 3-0 overwinning in en tegen Zwolle en de 3-1 thuisoverwinning tegen de nummer twee van de Eredivisie, Sliedrecht Sport, zat een overwinning er dit keer niet in. AJ Fonte do Bastardos bleek van een ander niveau, de Apeldoorners slaagden er niet in een set te winnen. Na het 3-0 verlies zal de ploeg op donderdag 17 januari nu alles uit de kast moeten halen wil er nóg een ronde Europees worden gespeeld.

Trainer/coach Redbad Strikwerda stuurde een basis bestaande uit Freek de Weijer, Rik van Solkema, Mats Kruiswijk, Wessel Blom, Renzo Verschuren en Stefan Boermans het veld in. Uiteraard aangevuld met libero Dustin Bontrop. De teams gingen aanvankelijk behoorlijk gelijk op, de bezoekers namen zelfs een kleine voorsprong. Nadat het 8-8 was geworden kwam bij de Portugezen de Braziliaan Alexandre Monteiro aan service en met een serie loeiharde services zette hij de Apeldoornse passlijn zwaar onder druk. Acht punten en twee time-outs van Strikwerda later (16-8) volgde pas de side-out. En daarmee was het eerste kwaad geschied, de set werd met 25-19 verloren.
Set twee verliep nagenoeg identiek, met het verschil dat Draisma Dynamo zelfs een voorsprong van vijf punten wist te behalen (5-10). Maar niet voor het eerst dit seizoen konden de Apeldoorners een dergelijke voorsprong niet vasthouden. De lokale held, de Portugees Caique Ferreira, nam dit keer de verdedigers van Draisma Dynamo vanaf de servicelijn onder schot. Het resultaat: 10-10. Vervolgens hielden de teams elkaar een tijdje in evenwicht waarna de thuisploeg toch weer stiekem weg sloop. Strikwerda probeerde door de spelverdelerswissel Bart van Garderen voor De Weijer het tij nog te keren, en even later mocht Nico Manenschijn de diagonaalpositie van Van Solkema overnemen. Omdat dit niet het gewenste resultaat opleverde werden kort na elkaar ook beide passer/lopers vervangen door Cas Abraham en Tom van Steenis. Op 24-17 gaf Boermans met twee aces de setstand nog een beetje meer aanzien (24-19) maar daarna was het klaar: 25-19.
Bij het begin van set 3 mochten Van Garderen, Manenschijn en Abraham blijven staan binnen de lijnen, De Weijer, Van Solkema en Blom keken derhalve vanuit het trappelhok toe. De set bleef tot 8-8 in balans waarna de thuisploeg de druk weer opvoerde. Opnieuw mede door sterk serveren, dit keer door de Oekraïner Vitaliy Sukhinin. Een time-out van Strikwerda op 13-9 bracht deze opmars tot stoppen. Maar de Portugezen slopen toch verder weg, het verschil liep zelfs op tot zeven punten (18-11). Weer voerde Strikwerda een paar wissels door, zo mocht Maikel van Zeist op het midden proberen het de thuisploeg lastig te maken. Het was echter de andere man op het midden, Renzo Verschuren, die opstond de het matig opgekomen publiek (nog geen 200 mensen hadden de weg naar de sporthal weten te vinden) enigszins stil kreeg. Hij serveerde een mooie reeks (van 19-12 naar 19-18) met daaronder drie aces. De mannen van Draisma Dynamo begonnen er zodoende weer in te geloven, net als de zes meegereisde supporters. Vlak voor het einde van de set was deze weer helemaal in evenwicht door een ace van Van Zeist (23-23), en de vraag was nu: zou het setpoint of matchpoint worden? Het werd ’t laatste, maar deze kon worden weggewerkt. Op het tweede matchpoint ging het aan Apeldoornse zijde echter mis waardoor een netfout het einde van de wedstrijd betekende: 26-24 en dus 3-0.
Uiteraard was er grote teleurstelling bij de ploeg. Niet alleen het verlies deed zeer, ook de manier waarop werd gevoeld. Vooral de vele fouten aan Apeldoornse zijde deden zich voelen. Voor Draisma Dynamo is het nu uithuilen en opnieuw beginnen. Nadat de ploeg eerst donderdag een lange reis van bijna achttien uur terug naar Nederland moet zien te overleven wacht er zaterdag een lastige uitwedstrijd. VV Zaanstad is in de tussenstand geen hoogvlieger draait de laatste tijd heel aardig, en met de zware week van Draisma Dynamo zullen de Noord-Hollanders er ongetwijfeld vol voor gaan.
De return voor de wedstrijd van woensdagavond staat gepland op donderdag 17 januari. Om 19.30 uur wacht Draisma Dynamo dan de zware klus om met 3-0 of 3-1 van het vreemdelingenlegioen van de Azoren te winnen om een ‘golden set’ af te dwingen. En die moet dan vervolgens ook nog eens worden gewonnen. Qua publieke belangstelling moeten we het zeker kunnen winnen in Apeldoorn, de spelers en staf zouden het fantastisch vinden om te mogen spelen in een uitverkochte Draisma Dynamo Arena. En uit ervaring weten we dat dit extra energie geeft aan de ploeg. Dus iedereen op 17 januari naar Omnisport!

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.