Draisma Dynamo verliest van zichzelf in Koog aan de Zaan

Het jaar 2018 gaat voor Draisma Dynamo uit als een nachtkaars.

Nog maar een week geleden werd er een fraaie overwinning behaald op de nummer twee, Sliedrecht Sport. Afgelopen woensdag wisten de Apeldoorners geen set te winnen op de Azoren, en zaterdagavond was het armoe troef in en tegen Zaanstad. Kon voor de nederlaag op het Portugese eiland nog als excuus worden aangedragen dat de voorbereiding niet ideaal was door de lange reis naar de Azoren, maandagochtend vertrok de ploeg uit Apeldoorn om pas dinsdagmiddag te arriveren op de plaats van bestemming, de busreis naar Koog aan de Zaan duurde aanmerkelijk korter. De klapband van de spelersbus leverde slechts een oponthoud op van amper een half uur en kon derhalve nauwelijks van invloed zijn op de voorbereiding. Er kan kennelijk in een week tijd veel gebeuren…
Trainer/coach Redbad Strikwerda had sinds lange tijd weer een voltallige en fitte selectie tot zijn beschikking. Daaraan kon het dus niet liggen. Hij koos van een basisteam bestaande uit Bart van Garderen, Nico Manenschijn, Renzo Verschuren, Maikel van Zeist, Mats Kruiswijk, Tom van Steenis en Dustin Bontrop. Dit zevental zorgde in de eerste set voor een voorsprong van 6-12 zodat er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht leek. Op die stand kwam echter Zaanstedeling Daniel Hoonhout aan service, en diens opslagen bleken lastig te verteren. De Apeldoornse voorsprong verdween als sneeuw voor de zon (13-13) en werd omgebogen in een flinke achterstand (18-13). Ook de wissels Wessel Blom voor Van Steenis (14-13), Freek de Weijer voor Van Garderen (21-17) en Rik van Solkema voor Manenschijn (24-17) brachten niet het gewenste resultaat: 25-18.
Strikwerda begon aan set 2 met zijn basis. Enige uitzondering was Blom die mocht blijven staan zodat Van Steenis van de kant moest toekijken. Ook dit keer zorgde de bezoekers voor een voorsprong, die mede door drie aces (2x Manenschijn en 1x Kruiswijk), opliep naar vijf punten (11-16). Even leek de thuisploeg terug te komen (17-18), waarna Draisma Dynamo het gaspedaal weer intrapte: 17-25.
Menigeen zal hebben gedacht dat de Apeldoorners inmiddels waren warmgedraaid en met dezelfde spelers als in de tweede set de klus in de resterende sets wel verder zouden klaren, het liep echter heel anders. Vooral door veel eigen fouten en zo nu en dan miscommunicatie liepen de bezoekers direct weer achter de feiten aan. Strikwerda gebruikte halverwege de set kort na elkaar zijn beide time-outs (10-7 en 12-7), maar dit leverde weinig tot niets op. De Apeldoornse trainer/coach besloot dat wissels het dan maar moesten doen. Blom kon weer gaan zitten en werd vervangen door Cas Abraham, kort daarna gevolgd door De Weijer voor Van Garderen en Bram Langevoort voor Mats Kruiswijk. Aan het einde van de set werd ook Manenschijn nog vervangen door Van Solkema, maar het kwaad was al lang geschied: 25-17.
In set 4 zag het er lang naar uit dat Draisma Dynamo met lege handen terug naar huis zou moeten reizen nadat de ploeg het grootste deel van de set had achter gestaan. Aan de hand van Stefan Boermans, die was ingevallen voor Verschuren, werd de achterstand (17-14) omgedraaid in een voorsprong en werd alsnog setwinst behaald: 21-25.
Aan de tiebreak begon Strikwerda met een ploeg die ten opzichte van zijn basisteam ondertussen op vier plaatsen was gewijzigd: met Van Solkema, Abraham, Boermans en De Weijer (zonder Manenschijn, Van Steenis, Verschuren en Van Garderen). Direct ging het weer fout aan Apeldoornse zijde en liepen de bezoekers al weer achter de feiten aan (3-0). Het bleek het begin van het einde. Het verschil liep op tot vijf (9-4) waarna Strikwerda z’n tweede time-out gebruikte. Even leek er nog wat hoop nadat de Weijer een paar sterke opslagen produceerde (10-8), maar daarna was het echt gedaan. Zaanstad kreeg zes matchpoints waarvan er slecht één kon worden weggewerkt: 15-9.
De beschamende voorstelling betekende het zoveelste puntverlies voor Draisma Dynamo. De Apeldoorners hebben na 13 wedstrijden reeds 14 verliespunten en staan daarmee op een teleurstellende vijfde plaats in de tussenstand. Koploper Abiant Lycurgus heeft slechts 3 verliespunten, en nummer vier in de tussenstand (Orion) heeft 4 verliespunten minder.

Voor Draisma Dynamo is het te hopen dat de periode van twee weken zonder wedstrijden de ploeg goed doet. In januari staan er weer enkele belangrijke wedstrijden in de nieuwe agenda. Te beginnen met de bekerwedstrijd Draisma Dynamo – VoCASA op zaterdag 5 januari 2019. Hopelijk biedt het nieuwe jaar meer reden tot vreugde.
Wij wensen u en jullie allen hele fijne Kerstdagen en een voorspoedig, gezond en sportief 2019!

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.