Draisma Dynamo verkoopt de huid duur in Siberië

Draisma Dynamo heeft dinsdag de heenwedstrijd in de achtste finales om de CEV met 3-0 verloren bij Lokomotiv Novosibirsk. Ondanks de nederlaag verkocht de koploper van de Nederlandse eredivisie de huid duur in Siberië. Na een uur en achttien minuten stonden in de SKK Sever arena de setstanden 25-23, 27-25, 25-18 op het scorebord.Draisma Dynamo-coach Redbad Strikwerda startte om 19.00 uur lokale tijd met spelverdeler Freek de Weijer, Sjors Tijhuis, Seain Cook, Nico Manenschijn, Maikel van Zeist, Jeroen Rauwerdink en libero Mats Kruiswijk. Aan de andere kant van het net troffen zij bij Lokomotiv Novosibirsk o.a. de Poolse wereldkampioen Fabian Drzyzga als spelerverdeler. De Russen liepen uit naar een 5-3 voorsprong. Door een aanval en een blokpunt van Jeroen Rauwerdink kwam Draisma Dynamo op gelijke hoogte, waarna Seain Cook er met een ace zelfs 5-6 van maakte. Nadat de gastheren uitliepen naar 13-11 nam Strikwerda zijn eerste time-out. Dit kunstje herhaalde hij op 19-15. Draisma Dynamo kroop punt voor punt dichterbij. Op 21-19 en 24-22 vroeg ook de coach Kostantinov van de thuisploeg time-outs aan. Op 24-23 kreeg Draisma Dynamo in een rally de kans om er 24-24 van te maken. Helaas belandde de bal in het net. Dit resulteerde in de setwinst voor de lijstaanvoerder van de hoogste Russische speelklasse.


In het tweede bedrijf toonde Draisma Dynamo veerkracht. Nadat Strikwerda bij een achterstand van 7-4 ‘vluchtte’ in een time-out, namen de Apeldoorners brutaal het heft in handen. Een stabiele passing en slimme ballen van Cook en Rauwerdink brachten de Nederlandse bekerhouder zelfs op voorsprong. Aan Russische kant volgde hierop een wissel van de spelverdelers. Draisma Dynamo kreeg bij 23-24 zowaar een setpoint, maar wist dit niet te verzilveren. Bij 26-25 stuitte Nico Manenschijn in het Russische blok

Lokomotiv Novosibirsk deelde aansluitend in de derde set de genadeklap uit: 25-18. Na twintig overwinningen op rij in de eredivisie, nationale beker en CEV Cup stapte Draisma Dynamo voor het eerst na bijna drieënhalve maand weer eens als verliezer de zaal uit. Een nederlaag met perspectief, want uit de Siberische lessen en de opgedane ervaringen kan het Apeldoornse gezelschap in de aanstaande bekerfinale en play-offs voordeel trekken.Ter vergelijking:

Het Franse Chaumont VB 52 hield in de vorige ronde 79 minuten stand in Novosibirsk. De actuele nummer vier van de Ligue National de Volley hield de schade op 11 december jl. beperkt tot 25-22, 25-13, 25-20. Een week later bewezen de Fransen in eigen huis dat de koploper van de Russische Superliga niet onverslaanbaar is. Na een 3-0 nederlaag verzekerde Lokomotiv zich pas in de noodzakelijk geworden Golden Set van een plek in de achtste finales.

De return tussen Draisma Dynamo en Lokomotiv Novosibirsk vindt plaats op donderdag 13 februari. De generale repetitie voor de bekerfinale tegen SAMEN.Lycurgus, drie dagen later in Den Bosch, begint om 20.00 uur.

De Draisma Dynamo-selectie keert woensdag terug in Nederland. Zaterdag 1 februari wacht in Koog aan de Zaan alweer de uitwedstrijd tegen Zaanstad. Bij winst in het voorlaatste duel kan de equipe van Strikwerda de eerste plek in de reguliere competitie nauwelijks nog ontgaan. Aanvang: 19.00 uur.

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.