Draisma Dynamo stuurt Stroitel Minsk naar huis

Draisma Dynamo heeft de eerste wedstrijd in de driekamp om kwalificatie voor de Champions League overtuigend gewonnen. In de Hala Widowiskowo-Sportowa in Jastrzębie-Zdrój was de ploeg van Redbad Strikwerda woensdagavond met 3-0 te sterk voor Stroitel Minsk.

De Wit-Russen, die dinsdag ook al met 3-0 (27-25, 26-24, 25-14) hadden verloren van gastheer Jastrzębski Węgiel, zijn door dit resultaat uitgeschakeld. De confrontatie tussen Draisma Dynamo en de Poolse thuisclub moet donderdag de beslissing brengen over welke club doorgaat naar de tweede kwalificatieronde.

Eerste set: 25-23 (25 min.)
Voor het eerst sinds de 3-1 overwinning op zaterdag 7 maart in Doetinchem bij Active Living Orion komt Draisma Dynamo weer in een officiële wedstrijd binnen de lijnen. Het trainersduo Strikwerda-Verschuren laat het zestal Jeroen Rauwerdink, Sjoerd Hoogendoorn, Freek de Weijer, Nico Manenschijn, Maikel van Zeist en Wessel Blom starten. Jeffrey Klok is de libero.
Na een zenuwachtig begin komt het team van 2-5 achter terug naar 8-9. Een mooi punt van Van Zeist brengt beide ploegen op gelijke hoogte. Uit een blokkerende actie van diezelfde Van Zeist neemt Draisma Dynamo bij 11-10 voor het eerst een voorsprong. Uit een een-tweetje van De Weijer met Hoogendoorn wordt die voorsprong uitgebouwd tot 12-10.
Na een time-out komt het team uit Belarus via een alles-of-niets bal op 12-12 en neemt het na een uitgeslagen aanval van Rauwerdink opnieuw de leiding. Andermaal maakt Draisma Dynamo de achterstand ongedaan. Via een remmend blok van De Weijer maakt Hoogendoorn 16-14. Een hernieuwde time-out pakt niet goed uit voor de Wit-Russen. Door twee aanvalsfouten loopt Draisma Dynamo uit naar 20-16. Hoogendoorn maakt 21-17. Daarna wordt het alsnog spannend. De Wit-Russen komen terug tot 22-20. Time-out Strikwerda. 22-21. Wederom time-out.
Van Gestel komt in de ploeg voor Blom om te serveren en blijft aansluitend staan voor de passing: 23-22. Een foute service brengt Draisma Dynamo op één punt van de setwinst: 24-22. Stroitel weert dat eerste setpoint af. Hoogendoorn benut het tweede: 25-23.

Foto: CEV

Tweede set: 25-16 (21 min)
In dezelfde opstelling als in de eerste set neemt Draisma Dynamo al meteen een ruime voorsprong. De Wit-Russen maken veel aanvalsfouten. Coach Sinhayevski vraagt bij de stand 7-3 zijn eerste time-out aan. Na een heerlijke set-up van De Weijer van linksvoor naar rechts slaat Hoogendoorn de 8-4 binnen.
Het hard werkende Draisma Dynamo loopt zelfs uit naar 14-8. Na een blokje van Rauwerink vlucht Sinhayevski bij 16-9 in zijn tweede time out. Met een goede servedruk blijft Draisma Dynamo echter voor hoge foutenlast aan de kant van de Wit Russen zorgen. De voorsprong loopt op naar 19-9. Na drie opeenvolgende fouten aan Apeldoornse zijde vraagt ook Strikwerda een time-out aan.
Met een slimme bal scoort Hoogendoorn de 20-13. Minsk komt terug tot 20-15. Een fout van de setter zorgt voor de 21-15. Uit een goede actie van de voor Hoogendoorn ingevallen Nathan Fullerton maakt Blom punt 22. Blom pakt via een blok het volgende punt 23-15. Vanaf de achterlijn bezorgt Rauwerdink Draisma Dynamo het eerste setpoint. Debutant Fullerton sleept uiteindelijk de setwinst binnen: 25-16.

Derde set: 25-18 (21 min)
In de derde set gaat Draisma Dynamo stoïcijns verder. Via een balletje op het net na de serve van Nico Manenschijn staat het in no time 3-1. Een technische fout brengt de Wit-Russen bij 3-3 terug op gelijke hoogte. Dit brengt het onverstoorbare Draisma Dynamo geen moment van de wijs.
De Weijer leidt met een heerlijke bal de 8-5 in, waarna hij zelf via een blok 9-5 maakt. Time-out Minsk.
De Wit-Russen geven niet op en komen terug tot 10-9. Na een time-out van Strikwerda loopt Draisma Dynamo weer weg. Rauwerdink scoort met een ace 12-9. Door een aanvalsfout van Minsk wordt het 13-9.

Stroitel kan de kloof niet meer dichten. Ace Hoogendoorn: 16-12. Bij 17-13 mag Van Gestel Blom weer aflossen. Servefouten aan Draisma Dynamo-kant betekenen nog even uitstel van executie. Na een bal van Manenschijn die niet touché wordt gegeven komt Minsk terug tot 20-17. Dat Nico niet voor de poes is, heeft hij in het verleden al vaker bewezen. Bij de eerstvolgende rally slaat hij al zijn frustratie van zich af en vergroot daarmee de voorsprong tot 21-17.
Berkthout komt vervolgens voor Manenschijn in de ploeg om te serveren. Via Van Gestel en het blok wordt het 22-17. Laatste time-out Minsk. Na slimme opslag van Joris Berkhout pakt Van Zeist het blok puntje: 23-17. Op 24-18 neemt Van Zeist ook het beslissende punt voor zijn rekening. 3-0 winst. Deel 1 van de missie in Polen is geslaagd. Wordt donderdag vervolgd tegen favoriet Jastrzębski Węgiel.

Foto’s: CEV

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.