Draisma Dynamo strandt in het zicht van de finale

Één set, oftewel één punt, is Draisma Dynamo tekort gekomen om zich te plaatsen voor de finale van de play-offs om het kampioenschap. De afsluitende wedstrijd in de kampioenspoule uit bij Achterhoek Orion leverde zaterdagavond weliswaar een 2-3 overwinning op, in de eindafrekening volstond dat resultaat niet om met titelverdediger Abiant Lycurgus de strijd aan te mogen binden in de allesbeslissende tweekamp om de landstitel van 2019.

image1.jpeg
  
De winnaar van de nationale volleybalbeker had in de SaZa Topsporthal met 0-3 of 1-3 moeten winnen om zich van de tweede plaats in de kampioenspoule te verzekeren. Het lukte de ploeg van trainer Redbad Strikwerda niet om Achterhoek Orion in de eindrangeschikking achter zich te houden. Winst in acht van de tien wedstrijden in de kampioenspoule bleek zodoende voor Draisma Dynamo niet toereikend voor het behalen van de finaleplaats. 
  
“De conclusie die we daaruit kunnen trekken, is dat we nog niet goed genoeg zijn. Ik heb na afloop in de kleedkamer gezegd dat ik niemand iets kwalijk neem. We zijn ontegenzeggelijk beter geworden dit seizoen. We doen heel veel dingen hartstikke goed. Maar helaas hebben we onze hoofddoelstelling niet bereikt”, reageerde coach Strikwerda in aansluiting op de teleurstellende avond die nog wel zo veelbelovend was begonnen.
  
Na twee sets zag het er zowaar naar uit dat Draisma Dynamo het onmogelijke daadwerkelijk mogelijk ging maken en de loodzware klus kon klaren. De bezoekers verzuimden evenwel om het na een 0-2 voorsprong in sets af te maken. Door het derde en vierde speldeel naar zich toe te trekken, deden de Doetinchemmers wat ze moesten doen. Draisma Dynamo’s zege in de beslissende vijfde set deed niet meer ter zake. Evenals vorig jaar neemt Achterhoek Orion het daarom in de eindstrijd op tegen regerend landskampioen Lycurgus. 
  
Op de beslissende momenten bleken zijn manschappen niet bij machte om door te drukken, constateerde Strikwerda. “We wisten dat de crux in de serve zou liggen. Al vanaf de tweede set maakten we te veel servefouten en konden we geen druk meer leggen op de tegenstander”, weet Dynamo’s trainer het mislukken van de missie naderhand aan ‘het in het zicht van de haven syndroom’.  
  
Voor Bart van Garderen kwam met Dynamo’s uitschakeling een voortijdig einde aan zijn eredivisieloopbaan in Apeldoornse dienst.  Bij de stand 10-14 in de vijfde set kreeg de spelverdeler een welverdiende publiekswissel. De staande ovatie van Achtershoekse én Apeldoornse volleybalfans riep bij het ‘lijdend voorwerp’ aansluitend dubbele gevoelens op. “Die wissel aan het einde was mooi en blijft me bij. Ik had het graag anders gezien. Dit valt ontzettend rouw op het dak. Het is heel zuur. Die vijfde set ging nu nergens meer om.”
  
Strikwerda kijkt al over de teleurstelling van het mislopen van de landstitel heen. De geboekte progressie van zijn team, de bekerwinst en de uitverkiezing van Rik van Solkema en Freek de Weijers in de voorselectie van het Nederlands team bieden voor Draisma Dynamo’s coach voldoende aanknopingspunten om volgend seizoen de ingeslagen weg verder te vervolgen. 

image2.jpeg
  
“We hebben iets in gang gezet en daar gaan we mee door. Met geld kunnen wij het niet doen, maar we hebben het dit seizoen al wel voor elkaar gekregen dat jonge spelers met ambitie het weer interessant vinden om voor Dynamo te spelen. En natuurlijk had er nog wel iemand meer op die lijst voor het nationale team moeten staan. Maikel van Zeist hoort daar ook absoluut bij”, aldus Strikwerda.
Tekst: Rob Kruitbosch
Fotografie: Wout van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.