Draisma Dynamo met hakken over de sloot verder in Europa

Tenminste twee sets winnen. De opdracht was klip en klaar voorafgaand aan de returnwedstrijd tegen het Portugese Sporting Caldas in de zestiende finales om de CEV Challenge Cup . De uitvoering kostte donderdagavond veel moeite. Pas met het verzilveren van de golden Set verzekerde Draisma Dynamo zich van een plekje bij de laatste zestien.

Draisma Dynamo’s 126e optreden op een Europees podium gaat daarom zeker niet de boeken in als de meest rimpelloze klus. Na de 3-0 zege in Caldas da Rainha was de uitgangspositie prima. De Portugezen waren nochtans niet naar Nederland afgereisd om te fungeren als kanonnenvoer. Verre van dat. De Europa Cup-debutant verkocht de huid duur en bracht de stroef opererende thuisploeg zelfs op de rand van uitschakeling.
Na 25-19 winst in de eerste set leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor Draisma Dynamo. De bezoekers van het Iberisch schiereiland weigerden evenwel vroegtijdig te capituleren. Door de volgende sets met 21-25, 17-25, 21-25 naar zich toe te trekken, sleepte Sporting Caldas zelfs een beslissende vijfde set uit het vuur. In deze golden set behield de thuisploeg nipt de overhand. De ontlading en opluchting waren groot nadat Rik van Solkema de alles beslissende 15-13 had gescoord.
“Je speelt zo goed als je bent. Dít is het. Mensen moeten ergens een keer een verschil maken. Dat gebeurt niet. We dwongen niets af. Onze service was te gemakkelijk en te voorspelbaar. Dan ga je dus ook geen ballen afblokken. Terwijl je juist moet uitdelen. Het is exact hetzelfde verhaal als bij eerdere wedstrijden. Als zoiets één keer gebeurt, is het toeval. Bij de tweede keer is het al iets minder toevallig. Bij een derde keer moet je je afvragen of het niet structureel is”, hamerde Redbad Strikwerda naderhand op tekortkomingen die aan het licht waren gekomen.

Draisma Dynamo’s trainer wilde niet praten over de spelers op wie hij donderdagavond geen beroep kon doen. Zo haakte de jarige Nico Manenschijn te elfder ure af met griep, terwijl Renzo Verschuren en Bram Langevoort gedwongen waren tot toekijken. “Daar moet je niet over zeuren. Pas als we maar acht spelers hebben, dan beperkt ons dat in de mogelijkheden. In de vijfde set gaat het tot de elf gelijk op. Twee goede services van Freek de Weijer maken het verschil. En Rik van Solkema, een jongen van negentien, die zeven uit veertien scoort.”
Met Fonte Bastardo Azores, dat Volejbal Brno in Tsjechië voor een tweede keer de baas bleef, krijgt Draisma Dynamo in de achtste finales andermaal te maken met een tegenstander uit de Portugese competitie. Al over twee weken wacht de uitwedstrijd op de eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Medio januari staat de thuiswedstrijd in Apeldoorn geprogrammeerd. “Qua programma moeten we komende weken volle bak. We gaan het bestuur lief aankijken of ze ons er op uit willen sturen”, kijkt Strikwerda al vol verwachting uit naar de volgende Europese krachtmeting.
Voor meer foto’s klik hier

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.