Draisma Dynamo lang in het spoor van Lokomotiv

Draisma Dynamo heeft donderdagavond met opgeheven hoofd afscheid genomen van het toernooi om de CEV Cup. In de return in de achtste finales moest de koploper van de Nederlandse eredivisie andermaal zijn meerdere erkennen in Lokomotiv Novosibirsk. Zestien dagen na de 3-0 nederlaag in de heenwedstrijd in Siberië bleken de Russen wederom enkele maatjes te groot. Door de Siberische grootmacht één set af te snoepen leverde de thuisploeg al een prestatie van formaat.
In de goed gevulde Draisma Dynamo Arena bleven de Dynamo’s van coach Redbad Strikwerda relatief lang in het spoor van Lokomotiv, al lukte het niet om de lijstaanvoerder van de Russische speelklasse uit de rails te stoten. Geen schande in de wetenschap dat de kapitaalkrachtige Siberische topclub met een budget van naar verluidt 7,4 miljoen euro over een begroting beschikt die ruim 30 keer hoger ligt dan die van de Apeldoornse opponent.
Terwijl Draisma Dynamo de filosofie hanteert om met minimale middelen een maximaal rendement te halen uit Nederlands volleybaltalent, kan Lokomotivs Bulgaarse ‘machinist’ Plamen Konstantinov een beroep doen op doorgewinterde profs, zoals de Poolse wereldkampioen Fabian Drzyga, die niet warm of koud worden van een doordeweeks CEV Cup-duel in de volleybalhoofdstad van Nederland.
In dat kader bezien sloeg Draisma Dynamo ook in de tweede krachtmeting met het sterrenensemble uit Novosibirsk geen gek figuur. De klinisch opererende Russische machine vertoonde nochtans nauwelijks haperingen. Cadeautjes uitdelen was er niet bij. In de eerste set hield de thuisploeg de schade beperkt tot 21-25. In het tweede bedrijf moest Draisma Dynamo een passend antwoord schuldig blijven op Russische opslaggeweld. Door de 17-25 setwinst verzekerden de bezoekers zich al definitief van kwalificatie voor de kwartfinale, waarin zij het op moeten nemen tegen het Belgische Lindemans Aalst.
Ook de B-keus, die aansluitend de basisploeg mocht aflossen, bezorgde Draisma Dynamo handenvol werk. Door set nummer drie met 25-22 te winnen gaf het Strikwarda-ensemble het publiek niettemin waar het voor gekomen was en beloonde het zichzelf voor de wilskracht waarmee het bleef geloven in een goede afloop. Tot een vijfde set kwam het desondanks niet, omdat de Transsiberië Express in het vierde speldeel weer in volle hevigheid doordenderde: 20-25. Einde oefening voor Draisma Dynamo in Europa voor dit seizoen.
“Zij waren beter dan in de eerste wedstrijd, wij iets minder. In Rusland waren wij heel onbevangen. Doordat bij ons het idee bestond dat er ditmaal misschien wel wat te halen viel, was dat onbevangene ditmaal minder. In de eerste set lieten wij wat kansjes liggen, in de tweede set kwamen we niet onder hun servicedruk uit. Het is mooi dat we die derde set wisten te winnen. Daar ben ik blij om, ook al stonden zij met zes andere spelers. Ik zal na verliespartijen niet vaak zeggen dat ik tevreden ben, maar ik ben van mening dat wij in deze wedstrijden best wat stappen hebben gezet. Die jongens staan wel eerste in de Russische competitie en dat is in mijn ogen één van de sterkste competities van Europa. Het zou mooi zijn dat verder uit te bouwen en te proberen volgend jaar een ronde verder te komen”, vatte Jeroen Rauwerdink kort en bondig het tweeluik met Lokomotiv Novosibirsk samen.
Vijfenzestig uur voor de nationale bekerfinale tegen SAMEN.Lycurgus werkte Draisma Dynamo hoe dan ook een nuttige en leerzame generale repetitie af, oordeelde Draisma Dynamo’s meest gelauwerde kracht. In Den Bosch kan het oogsten beginnen. “In Nederland hebben wij inmiddels de status van dat wij de favoriet zijn. Als je de laatste wedstrijden bekijkt, geldt dat ook voor zondag. Maar tot dusverre hebben we nog helemaal niks. Het enige wat we momenteel hebben is één punt voorsprong op de nummer twee. Zondag hebben we de eerste kans om iets concreets te doen. Als wij in Nederland ons niveau halen, moet een tegenstander van goeden huize komen om ons te verslaan”, deinst Rauwerdink niet terug voor een favorietenrol in zowel de bekerfinale als de naderende play-offs.
Tekst: Rob Kruitbosch
Fotografie: Wouter van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.