Draisma Dynamo laat zich aftroeven door talenten

Een paar duels leek Draisma Dynamo in een flow te zijn gekomen. Maar mocht de ploeg op een roze wolk hebben gezeten, zaterdagavond werd de ploeg daar keihard weer van afgeduwd. Na negen duels zat de eerste helft van het reguliere Eredivisieseizoen er op, en terugkijkend kon worden geconcludeerd dat de ploeg nog niet bepaald heeft weten te overtuigen. Eerder dit seizoen bijvoorbeeld, toen het Talentteam in Arnhem de tegenstander was. De vaderlandse talenten wonnen set 1 en 4, onze mannen de tweede en derde set. Na met vijf punten te hebben achtergestaan won Draisma Dynamo met hangen en wurgen ook set 5 (12-15). Nu, twee maanden later, worstelen de Apeldoorners nog steeds.

Natuurlijk kon coach Redbad Strikwerda zaterdagavond op drie spelers geen beroep doen (Bram Langevoort en Renzo Verschuren zijn na blessureleed nog niet fit genoeg en Nico Manenschijn lag deze week enkele dagen ziek op bed), maar de oefenmeester wil dit zeker niet als excuus gebruiken. Met een basisopstelling bestaande uit Bart van Garderen, Rik van Solkema, Maikel van Zeist, Stefan Boermans, Wessel Blom, Mats Kruiswijk en Dustin Bontrop, en nog voldoende fitte spelers op de bank, vindt de oefenmeester dat zijn selectie sterk genoeg is en in staat moet zijn van deze tegenstander te winnen. En in de eerste set leek die conclusie juist: eenvoudig werd met 25-16 gewonnen.
In de tweede set werden echter de eerste scheurtjes zichtbaar. Niet voor het eerst dit seizoen werd een royaal lijkende voorsprong weggegeven. Halverwege de set stond er 13-6 op het scorebord, niet veel later trokken de bezoekers de stand gelijk (18-18) en kwamen zelfs even op een voorsprong. Maar de Apeldoorners leken na een time-out van Strikwerda weer net op tijd bij de les: 25-21.
Ondanks de setwinst bleek het kwaad reeds geschied. Vanaf het begin van de derde set liep de thuisploeg continu achter de feiten aan. Een achterstand van 12-20 werd niet meer goedgemaakt, al kwam de ploeg eigenlijk nog best wel weer dichtbij (23-25).
Het vierde bedrijf was van een bedroevend niveau en de stand van 15-25 was dan ook een teken aan de wand. Ook de diverse, door Strikwerda uitgevoerde wissels (hij gebruikte gedurende de wedstrijd al zijn fitte spelers), konden daarin geen verandering brengen.
In de vijfde set waren de ploegen weer wat meer aan elkaar gewaagd en werd het gelukkig weer spannend. Aanvankelijk leidde Draisma Dynamo de set nog (4-2) maar het Talentteam schakelde een tandje hoger, begon er weer in te geloven, en ging erop en erover. De bezoekers wonnen de tiebreak met 12-15 en daarmee de wedstrijd met 2-3. Het Talentteam revancheerde zich daarmee op de nederlaag met dezelfde cijfers in eigen huis.
Voor Draisma Dynamo is het voor de zoveelste keer uithuilen en opnieuw beginnen. Veel tijd om ‘ns rustig te analyseren en specifiek te trainen is er overigens niet. Het is voor de Apeldoorners een drukke periode met twee duels per week. Komende woensdag dient de ploeg in Zwolle ‘acte de présence’ te geven, en volgend weekeinde komt mede-koploper Sliedrecht Sport naar Apeldoorn. De begeleidingsstaf van Draisma Dynamo heeft zo langzamerhand misschien wel meer tijd nodig om de spelers mentaal in orde te krijgen voor de komende duels dan om ze fysiek fit te hebben. Met inmiddels al twaalf verliespunten in de competitie moet er nu wel wat gaan gebeuren om de koplopers niet nog verder uit het oog te verliezen. Een paar overtuigende overwinningen zouden daarvoor het beste medicijn zijn. Het is dus maar te hopen dat deze op korte termijn zullen volgen.