Draisma Dynamo knokt zich in vijf sets langs Orion

Het venijn zat ‘m zaterdagavond duidelijk in de staart. In een bloedstollende vijfde set moest Draisma Dynamo tegen Achterhoek Orion zelfs twee matchpoints wegwerken. Met het blok waaruit Freek de Weijer het winnende punt scoorde, voorkwam de kersverse bekerwinnaar een valse start in de kampioenspoule.

Zes dagen na het winnen van de nationale beker moest Draisma Dynamo weer overschakelen naar de orde van de dag. In een vooraf al door coach Redbad Strikwerda bestempelde do or die wedstrijd, deed die glorieuze 3-1 zege op landskampioen Lycurgus er niet meer toe. Ook aan de afgetekende 3-0 overwinning uit het laatste reguliere competitieoptreden uit bij Orion in Doetinchem kon geen enkele garantie worden ontleend voor een goede afloop in het eerste play-off duel.

Het zevental Renzo Verschuren, Wessel Blom, Maikel van Zeist, Rik van Solkema, Mats Kruiswijk, Freek de Weijer en Dustin Bontrop begon in de eerste set voortvarend met een 25-20 zege. De tweede set gaf Draisma Dynamo na een 23-22 voorsprong uit handen: 23-25. Na 25-19 winst in het derde speldeel lukte het Draisma Dynamo niet om het duel in set vier al naar zich toetrekken. Omdat in die fase een passend antwoord op het Achterhoekse opslaggeweld achterwege bleef (19-25), moest de vijfde set de beslissing brengen. Na achterstanden van respectievelijk 0-4 en 12-14 trok de thuisploeg hierin met een uiterste krachtsinspanning in de cijfers 16-14 uiteindelijk toch aan het langste eind.

“We leven niet meer in afgelopen zondag. We waren vanavond niet heel goed en moesten heel hard werken voor de punten. Orion is een team dat nooit opgeeft. We zijn aan elkaar gewaagd. Vooral serverend konden we ze niet breken. Zij serveerden beduidend beter dan twee weken geleden”, reageerde een opgeluchte Mats Kruiswijk naderhand. Op de moeizame bevalling in de Draisma Dynamo Arena.

Om de eindstrijd te bereiken, beseft de passer/loper dat er de komende wedstrijden een schepje bovenop moet. Het moet beter, het kan ook beter. “Het was een zware wedstrijd. Die tweede set hadden we moeten winnen. Natuurlijk ga je voor drie punten, maar je kunt niet berekenend volleyballen. Je wint ‘m. Daarom hebben we nu twee punten in plaats van één punt. We willen die finale halen. Maar als we zo doorgaan, is niets zeker. Er is nog niets gespeeld.”

Met Zaanstad en Taurus als eerstvolgende tegenstanders, lijkt het programma gunstig voor Draisma Dynamo. “Geen enkele wedstrijd in de kampioenspoule is makkelijk”, waakt Kruiswijk voor onderschatting van de op papier zwakste broeders in de kampioenspoule. Van beide clubs verloren Kruiswijk c.s. immers al een keer in de reguliere competitie.

Maar wat geweest is, is geweest. De bekerzege behoort tot het verleden, de weg naar de play-off finale ligt open. Draisma Dynamo heeft het geheel in eigen hand. Al is de weg lang en vol obstakels, oordeelde Kruiswijk. “Om het te halen, ga ik ervan uit dat je acht van de tien wedstrijden moet winnen”, rekende hij voor.

Fotografie: Wout van Zoeren