Draisma Dynamo eindelijk weer koploper in de Eredivisie

Het was al weer een behoorlijke tijd geleden. Meer dan een jaar om precies te zijn. Wanneer je op NOS Teletekst pagina 660 in toetste stond er telkens een volleybalteam uit Groningen, Sliedrecht of Doetinchem bovenaan. Maar vanaf vandaag is Draisma Dynamo weer de trotse lijstaanvoerder. En wie weet voor hoe lang…

Draisma Dynamo moest het zaterdagavond opnemen tegen Taurus Volleybal uit Houten. Ook koploper, echter van het rechter rijtje. Met tien punten achterop de Apeldoorners op voorhand een team dat geen probleem zou mogen zijn. Maar juist daarin schuilt in dat geval het grote gevaar: onderschatting. Zo van: “Dat potje winnen we wel eventjes”. Vier weken geleden gleed landskampioen Orion al bijna uit in Houten. De Doetinchemmers wisten er maar net met 2-3 te winnen. Dus vanaf het begin was scherpte vereist van de mannen van Draisma Dynamo. Redbad Strikwerda startte de wedstrijd met een basisteam bestaande uit spelverdeler Freek de Weijer, diagonaal Rik van Solkema, passer/lopers Wessel Blom en Seain Cook, middenmannen Renzo Verschuren en Sjors Tijhuis, en libero Mats Kruiswijk.

Taurus bleek aanvankelijk inderdaad een taaie tegenstander. Tot 15-15 kon de thuisploeg prima bijblijven, daarna sloegen de bezoekers voor het eerst een gaatje (15-19). Dat werd de thuisploeg fataal. Tijhuis mocht met een heerlijk blok het setpoint op zijn naam schrijven: 19-25.

Een ongewijzigd Draisma Dynamo begon iets minder goed aan de 2e set hetgeen in een kleine voorsprong van Taurus resulteerde. De ploeg van Strikwerda was echter tijdig weer bij de les en bereikte als eerste de dubbele cijfers (8-10). De voorsprong liep verder op tot zes punten, maar slordigheden gaven de Houtenaren weer een beetje vertrouwen. Aan het einde van de set werd het verschil nog gehalveerd. Het was opnieuw Tijhuis die, deze keer met een mooie aanval door het midden, het setpoint verzilverde: 22-25.

Met morgenmiddag nog een wedstrijd voor de boeg besloot Strikwerda aan set 3 met een gewijzigd team te beginnen. Van Solkema en Cook kregen rust, voor hen in de plaats verschenen respectievelijk Manenschijn en Rauwerdink ten tonele. Serverend maakte Draisma Dynamo (te) veel fouten, maar die werden ruimschoots gecompenseerd door goed eigen aanvalsspel (11 van de 14 aanvallen werden in een punt omgezet) en door een te hoge foutenlast bij de tegenstander. Draisma Dynamo kreeg van Taurus maar liefst 9 punten cadeau. Niet verrassend gingen de gasten er dan ook met de laatste set vandoor. Blom mocht het matchpoint op zijn naam schrijven: 17-25.

Zoals gezegd, zondagmiddag mag Draisma Dynamo opnieuw aan de bak. Om 15.00 uur ontvangen onze mannen in eigen huis het Talentteam Papendal. Dit duel stond oorspronkelijk gepland op zaterdag 4 januari 2020, maar omdat Jong Oranje begin januari een kwalificatietoernooi speelt voor de Europese kampioenschappen is het Talentteam begin januari niet actief in de Eredivisie. Vandaar dit vooruit gespeelde uit de 12competitieronde.

Tekst: Teun Zijp