Draisma Dynamo één zege verwijderd van titelprolongatie

image0.jpeg
Nog steeds heeft Draisma Dynamo helemaal niets. Maar om van niets iets te maken heeft de titelverdediger na de tweede overwinning in de best-of-five serie in de play-off finale nog slechts één zege nodig. Na de 3-1 tegen Active Living Orion krijgen de elitetroepen van Redbad Strikwerda welgeteld drie kansen om de landstitel – de veertiende voor Draisma Dynamo – opnieuw naar Apeldoorn te halen.
De beide finalisten lieten de toeschouwers in de goed gevulde Draisma Dynamo Arena vier sets lang op het puntje van hun stoel zitten. Na een uur en 42 minuten zuivere speeltijd kon iedereen, voor zover ze Draisma Dynamo-gezind waren, vol vreugde opveren toen Sjors Tijhuis met een ace de kroon op het werk zette. Na een enerverend gevecht stonden de setstanden 23-25, 34-32, 25-19 en 25-14 op het scorebord.
image1.jpeg
Of de bal bij Orion’s winnende punt in de eerste set nou in of uit was geweest, deed op dat moment niet meer ter zake. Volgens de winnende coach Redbad Strikwerda mocht zijn team het vooral zichzelf aanrekenen dat het na een 21-17 voorsprong niet doordrukte. En zoals als algemeen bekend mag worden gesteld, hebben winnende coaches altijd gelijk! 
In de liefst 35 minuten durende tweede set lieten beide ploegen meerdere setpoints onbenut. Dat Draisma Dynamo uiteindelijk na een bloedstollende ontknoping de set in z’n voordeel besliste, bracht de ommekeer in de wedstrijd teweeg. “Het was een dubbeltje op z’n kant. We hadden die twee aces van Martijn Brilhuis keihard nodig om nog een kans te maken in die set. Die derde set was daarna mentaal heel snel gespeeld. En doordat Nico Manenschijn er in de vierde set serverend een tandje bovenop gooit, maakt hij bijna in zijn eentje het verschil”, liet Strikwerda het duel nadien nog eens kort de revue passeren. 
image2.jpeg
Ondanks dat zijn ploeg een 2-0 voorsprong nam in de finalereeks, weigert Strikwerda te vroeg te juichen. “Als je van een loser een winner wilt worden, dan gaat dat in drie delen en niet in twee. Wij gaan daarom de komende week keihard trainen om weer beter worden. Er zijn namelijk veel dingen die iets beter kunnen. Wat je kan doen, dat moet je doen. Anders zijn we de volgende wedstrijd niet scherp genoeg. En dat moet ook wel, want Orion zal dan ook beter en scherper zijn dan vandaag. Afscheid nemen van iedereen komt pas als alles klaar is.”
image3.jpeg
Hoewel hij liever toewerkt naar nieuwe doelen, stond de trainer desgevraagd wel even stil bij het allereerste landskampioenschap dat hij exact 31 jaar eerder als Dynamospeler meemaakte. “Daar begon Arie Verbeek ook al over. Hij vroeg me voor aanvang van de wedstrijd of ik nog wist waar ik 31 jaar geleden was. Dat was dus in de Dynamohal bij die kampioenswedstrijd tegen Rentokil ZVH.” Er lachend aan toevoegend: “Dat ik ’s nachts voor die wedstrijd tot kwart over twee op de Vrijmarkt heb gestaan, heb ik er maar niet bij gezegd…”
Fotografie: Rudy Biekart

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.