Draisma Dynamo dwingt niets af tegen landskampioen

Abiant Lycurgus heeft Draisma Dynamo met de neus op de feiten gedrukt. Om de regerend landskampioen van de troon te stoten, zal er aan Apeldoornse kant in de aanloop naar de play-offs nog heel veel moeten verbeteren. In het Groningse MartiniPlaza vormden de Apeldoornse volleyballers zondagavond geen enkele bedreiging voor de titelhouder: 3-0 (25-20, 25-23, 25-18).

Een topper was Abiant Lycurgus tegen Draisma Dynamo hooguit op papier. Voor een serieuze krachtmeting zijn namelijk twee gelijkwaardige ploegen nodig. De conclusie die na de voorstelling in Groningen kon worden getrokken, is dat het huidige Draisma Dynamo nog niet goed genoeg is om ’s lands sterkste volleybalploeg van de afgelopen drie seizoenen naar de kroon te steken. Er is voor coach Redbad Strikwerda nog wel wat werk aan de winkel alvorens zijn ploeg serieus aan de landstitel mag denken.
De elfde van de elfde was in Groningen omgetoverd tot ‘Super Sunday’. Lokale sportliefhebbers konden de plaatselijke voetbal-, basketbal- en volleybaltrots (FC Groningen, Donar en Lycurgus) voor een gereduceerd tarief op één middag in actie zien. Draisma Dynamo vertolkte bij dit Groningse sportfeest slechts de rol van figurant. In de afsluitende partij van de supermiddag kon het op geen enkele manier een hoofdrol voor zich opeisen.
Enkel in het tweede bedrijf mochten de gasten kort ruiken aan de setwinst. Meer ook niet. Terwijl Abiant Lycurgus-coach Arjan Taaij op de beslissende momenten nog altijd kan leunen op de 36-jarige Wytze Kooistra, mist collega Strikwerda dergelijke zekerheidjes in zijn selectie. Eigen fouten deden Draisma Dynamo de das om op de momenten waarop het erop aankwam. Na één uur en twintig minuten was het al einde oefening.

Direct na de finale balwisseling sprak Strikwerda zijn spelers minutenlang toe. De trainer vond dat zijn manschappen té passief waren geweest. “Als je wat wilt afdwingen, dan moet je ook wel wat afdwingen. Op een stuk in de tweede set na was het een kansloze wedstrijd voor ons. In plaats van we zien wel hoe de bal valt, moet je het daadwerkelijk laten zien. Elke bal die over het net gaat, moet wel wat aanrichten. Dat heeft ook met agressiviteit te maken.”
Er zit veel meer in de ploeg dan dat er in MartiniPlaza uitkwam, oordeelde de trainer. In Strikwerda’s optiek had Draisma Dynamo het de landskampioen veel lastiger moeten maken. “Het moet niet zo zijn dat we spelen omdat we hier toevallig zijn. Als je er een mooie dag uit van wilt maken, ga je niet winnen. We komen hier niet voor een soort Tienertoer. In onze groep zitten behoorlijk wat mensen met te weinig besef dat je wat kan halen. Lycurgus is helemaal niet zo goed.”

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.