Draisma Dynamo dendert door

De laatste weken heeft Draisma Dynamo-coach Redbad Strikwerda weinig reden tot klagen. Vreemd wanneer je weet dat zijn team het momenteel zonder z’n twee vaste middenmannen, Renzo Verschuren en Maikel van Zeist, moet doen. Beide zijn op dit moment geblesseerd. Maar het mooie bij Draisma Dynamo anno 2019 is dat er gelijk andere spelers opstaan die de taken overnemen en dat zeker niet onverdienstelijk doen. Stefan Boermans en ‘gelegenheidsmiddenman’ Nico Manenschijn lieten het dit seizoen al eerder zien en droegen ook woensdagavond in Houten weer hun belangrijke steentje bij in de 3-0 overwinning op SV Land Taurus. En dus kon Strikwerda vanaf de zijlijn tevreden toekijken en regelmatig genieten van het spel van zijn team.

Behalve de rugnummers van Boermans en Manenschijn had Strikwerda de nummers van spelverdeler Bart van Garderen, diagonaalspeler Rik van Solkema en passer/lopers Bram Langevoort en Mats Kruiswijk op zijn opstellingsbriefje genoteerd. En uiteraard kwam Dustin Bontrop weer zeer regelmatig binnen de lijnen in zijn rol als libero.

Boermans was de eerste Dynamospeler die zijn neus nadrukkelijk tegen het venster drukte. Het eerste punt van de wedstrijd scoorde hij met een killblock en drie punten later scoorde hij het een ace. Het bleek een voorteken. De Apeldoorners zetten de thuisploeg stevig onder druk en dat resulteerde in de eerste set in nóg zes killblocks en twee aces. Taurus kwam niet onder de druk uit en liep daardoor continu achter de feiten aan. Slechts sporadisch waren de teams aan elkaar gewaagd. Fraai was de lange rally op de stand 11-15 die door een blok van Van Solkema een Apeldoorns punt opleverde. Een uitgeslagen Taurus-opslag was tekenend voor het einde van set één: 19-25.

Met dezelfde spelers begon Draisma Dynamo aan de tweede set. De tegenstanders waren nu vanaf het begin af aan wel bij de les en konden bijblijven. Voor het eerst in de wedstrijd kwamen ze op een voorsprong (6-5), en na ook nog met 9-8 te hebben voorgestaan glipte de wedstrijd weer tussen de vingers van de Houtense spelers door. Ondanks het feit dat het team van Strikwerda wat minder geconcentreerd leek te spelen en er wat meer foutjes in de ploeg slopen kwam de ploeg in de tweede helft van set 2 geen moment meer in gevaar. Twee killblocks van Kruiswijk, toch niet de langste van het stel, zorgden voor setpunten voor de Apeldoorners. Het eerste werd nog door Taurus weggewerkt, maar die ploeg verzilverde wel het tweede exemplaar. Opnieuw kreeg Draisma Dynamo het laatste punt in de schoot geworpen. In plaats van ‘uit’ belandde de opslag deze keer in het net: 20-25.

Ook aan set 3 begon Draisma Dynamo ongewijzigd. Het begin van de set was voor Langevoort. De gehele wedstrijd werd hij veel gezocht in de passing en had hij het niet gemakkelijk, en ook aanvallend zat er nog verbetering in. Maar kort na elkaar wist de lange passer/loper tot drie keer rechtstreeks uit z’n blokkering te scoren en sloeg daarmee eigenhandig een gaatje. Na opnieuw een lange, door Draisma Dynamo gewonnen rally (‘pipe’ Kruiswijk) werd het 5-10 en werd Langevoort bedankt voor zijn inspanningen. Cas Abraham verving hem. Laatstgenoemde mocht direct serveren en produceerde direct een drietal lastige opslagen waarmee de Houtense passing de nodige problemen had. Kort daarna kon onze nummer 18 z’n eerste punt noteren uit een aanval van achter de drie meter. Er volgde even later weer een spectaculaire rally, en net als de vorige rally’s leverde ook deze een Apeldoorns punt op (8-16). Tom van Steenis verscheen na dit punt met het wisselbordje met nummer 7 daarop aan de zijlijn, hij mocht de wedstrijd afmaken op de plek van Van Solkema. Het daaropvolgende punt was wellicht het mooiste van de wedstrijd. Van Garderen speelde Boermans geheel vrij en die sloeg de bal vervolgens snoeihard op de vloer. Van Steenis scoorde zijn enige punt (13-22) en Manenschijn noteerde z’n vierde blokpunt in de wedstrijd (14-24) waardoor Draisma Dynamo een karrevracht aan matchpoint kreeg. Invaller Abraham kreeg de eer het wedstrijdpunt te mogen verzilveren. Uit opnieuw een ‘pipe-aanval’ liet hij 15-25 noteren.

Met de 3-1 overwinning deed Draisma Dynamo goede zaken in de kampioenspoule. Koploper Sliedrecht Sport ging op bezoek bij titelverdediger Abiant Lycurgus en de Zuid-Hollanders bakten er niet zo heel veel van. Vooral de eerste set (25-9) was beschamend, en alleen set 2 werd maar gewonnen. Achterhoek Orion moest op bezoek in Koog aan de Zaan en had het bijzonder moeilijk tegen VV Zaanstad (2-3).

Door deze uitslagen is Draisma Dynamo geklommen naar de tweede plaats in de tussenstand. Met tien punten hebben onze mannen nog slechts één punt achterstand op de Groningers en twee punten voorsprong op zowel Sliedrecht als Orion. Aanstaande zaterdag kan de ploeg van Strikwerda zelfs aan kop komen, maar dan moet in Omnisport (aanvang 20.00 uur) wel worden gewonnen van de huidige koploper. Maar in de huidige vorm zijn er zeker mogelijkheden voor Draisma Dynamo. Lycurgus heeft echter na de verloren bekerfinale nog een appeltje te schillen met de Apeldoorners. Onze mannen hopen opnieuw op een mooie wedstrijd waarbij ze weer door in geel en rood gehulde supporters massaal worden gesteund. En met elkaar hopen we dan weer op een klinkende overwinning!