Draisma Dynamo Dames 1 zet zegereeks voort

Vooraf werd een spannende wedstrijd tussen Draisma Dynamo en Sudosa-Desto verwacht. Niets was minder waar, want het verschil in alle drie de sets bleef beperkt tot 2 punten. Juist op de momenten dat het moest, bleek de thuisploeg scherp te zijn. Het was plan B in de eerste set, die een ruime achterstand omboog in het als eerste (en enige) krijgen van setpunten. Ook in de tweede set was het ongekend spannend en liet Sudosa zien dat drie gewonnen wedstrijden op rij geen geluk was. De derde set bouwde Dynamo wel een voorsprong op, koos trainer/coach Arjen Schimmel voor plan C, en was het opnieuw een wissel die zorgde voor een belangrijk (blok)punt. De Apeldoornse dames wonnen op de eerste Super Saturday van de club met de setstanden 28-26, 27-25 en 25-23. In diverse volleybalmedia worden de goede prestaties van Draisma Dynamo D1 (12 punten uit 5 wedstrijden) niet eens als een ‘verrassing’ of ‘stunt’ gezien. Opmerkelijk gezien de jonge leeftijd van het team of zijn de prestaties in de eerste vijf speelrondes naar verwachting? Komend weekend reist de ploeg af naar Utrecht en treft in het ervaren VVU misschien wel dé kampioenskandidaat. Dynamo begint als underdog aan de ‘topper in de Eredivisie dames’, maar van onderschatting zal bij de thuisploeg geen sprake zijn.

Valse start

Een bomvolle volleybaldag in Omnisport zorgde voor een rommelige aanloop. Het center court wasondanks het harde werken van de crew, pas op het laatste moment helemaal opgebouwd. Met vertrouwen door drie zeges op rij startte Sudosa-Desto brutaal aan de eerste set (5-8). De thuisploeg creëerde zelf onvoldoende kansen: servicedruk was laag en verdedigend werden er weinig ballen van de grond gehaald. Samen met het vergeten te verzilveren ervan, bleef het verschil in het voordeel van de dames uit Assen (14-16 en zelfs 19-22). Er moest “iets” gebeuren en de technische staf koos voor plan B. Dat plan pakte uitstekend uit en aan de hand van aanvoerster Caya van Cooten was het op het vierde setpunt ‘raak’: 28-26. Het waren haar harde klappen, waarop Sudosa geen antwoord had.

Onrustig vervolg

Na de korte break voor de tweede set werd duidelijk dat Dynamo weer terug ging naar de basisafspraken (plan A). Aanvankelijk leek dat een goede zet te zijn, want nu bereikte de thuisploeg als eerste de acht punten (8-5). Sudosa vocht zich terug en leek lange tijd af te stevenen naar haar eerste setwinst in de Eredivisie in dé volleybalarena van Nederland (12-16). Maar … het was in de tweemansaanval van de Assenaren waarin het gat helemaal dichtgelopen werd. Het zijn die rotaties met de spelverdeelster aan het net waar (over de gehele wedstrijd bekeken) alleen maar negatieve scores (-3 en -4) gehaald werden en waar Dynamo heel bewust en ‘zuinig’ speelde. Het enige setpunt werd slim weggewerkt en meedogenloos maakte Dynamo het laatste punt: 27-25.

Onnodig spannend

“Als je denkt dat de winst al binnen is, kom je vaak bedrogen uit.” Een uitspraak, die in de voorbespreking in de kleedkamer van Draisma Dynamo voor bewustwording moest zorgen. Sudosa toonde veerkracht en pakte opnieuw de leiding (6-8). Coach Schimmel wachtte niet af, koos voor plan C en bracht Lotte Bruinsma in op de positie van diagonaal. In het midden van de set sprintte Dynamo naar een ruime 16-12 voorsprong en leek de winst binnen handbereik. Spannend werd het opnieuw, want door onzorgvuldigheden van de thuisploeg kreeg Assen weer hoop op setwinst. Een eenmansblok van de ingebrachte Suus Gerritsen betekende het vijfentwintigste punt op het sorebord (25-23) en een goed begin van de gezellige“Jungle Party”-feestavond

Komende zaterdag: de topper in de Eredivisie dames

Vanwege het verplaatsen van de midweekse wedstrijd tegen Voltena (van woensdag 16 november naar donderdag 15 december) speelt Draisma Dynamo zaterdag ‘pas’ weer. Om 20.00 uur begint de wedstrijd in de Galgenwaard (Utrecht) tegen VVU. Wint de ervaring het van de jeugd of kan de jeugd de titelkandidaat verrassen? Met de nummer 2 tegen de nummer 3 op de ranglijst is het dé volleybaltopper in de Eredivisie dames. Kom kijken, want je wilt er toch ook bij zijn?

Fotografie: Wout van Zoeren