Draisma Dynamo Dames 1 krijgt kansen, maar staat met lege handen

Na de deceptie van vorige week in Assen kwam zaterdag 28 januari VVU, de huidige aanvoerder van de ranglijst en winnaar van de Supercup 2022, naar Apeldoorn. De thuisploeg startte afwachtend en slordig. Na de, met ruim cijfers (14-25), verloren eerste set werd ontzag omgezet in strijdlust. Draisma Dynamo vergat haarzelf te belonen met setwinst in set 2 (23-25), maar wist wel de voorsprong in de derde set tot aan het slot te behouden (25-22). Tot halverwege de laatste set was het verschil op het scorebord minimaal, maar te veel directe eigen fouten resulteerden uiteindelijk in een 1 – 3 nederlaag.

Goede fasen en te hoge foutenlast

Was het ruime verlies in de eerste set een wake-up call voor Draisma Dynamo? Feit was wel dat de thuisploeg in tegenstelling tot de andere wedstrijden in Omnisport te afwachtend en slordig begon. Ontzag voor het team uit Utrecht en/of de spanning van het te graag willen ‘winnen’, het beste van zichzelf willen laten zien? Binnen 20 minuten was het 14-25 en besloot coach Arjen Schimmel zijn ploeg op meerdere posities te wijzigen. In de tweede set bleef de eigen foutenlast hoog, maar slaagde Dynamo er ook in meer punten te scoren. Was het de overtuiging in de acties en/of de bereidheid om hard(er) voor elkaar te werken? Pas helemaal aan het eind pakte VVU de voorsprong en ‘kaapte’ set 2 nog weg (23-25). Met dezelfde energie werd begonnen aan de derde set, waarin tot halverwege veel servicefouten te noteren waren. Nu waren het de fantastische pipe-aanvallen van aanvoerster Caya van Cooten die in het tweede deel van deze set het verschil maakte. Met 25-22 werd set 3 gewonnen en waren er nog kansen op meer. Opnieuw startte DraismaDynamo sterk (8-6), maar zorgde veel eigen aanvalsfouten (6 keer) dat de Domstedelingen met 17-25 de vierde set naar haar toe trok. Het verschil in ervaring tussen VVU en Dynamo uitte zich in het aantal directe opslag- en aanvalsfouten. In de hele wedstrijd noteerde Draisma Dynamo 20 servicefouten en 13 errors in de aanval. Ook was er 11 keer geen antwoord in de passing. Alle statistici weten dat het lastig is om met deze cijfers te winnen, zeker van een ervaren team als VVU is.

Nieuwe licentieaanvraag ingediend

Er lijkt veel onrust in de Eredivisie dames te zijn. Het plotselinge terugtrekken van Eurosped is een enorme teleurstelling voor speelsters en staf. Ook het niet als FAST verder gaan volgend seizoen draagt niet bij aan de focus ophet volleybal. Draisma Dynamo Dames 1 heeft inmiddels (deadline/: 1 februari) wel een licentieaanvraag voor het nieuwe seizoen (2023-2024) ingediend. Het is aan de Nevobo om te beoordelen of aan alle (financiële) voorwaarden wordt voldaan. Met vertrouwen wachten we het besluit over de toekenning af.

Volgende week

Op zaterdag 4 februari speelt Draisma Dynamo D1 tegenSliedrecht Sport. De wedstrijd begint om 20.00 uur in sporthal De Basis. Via een livestream (via volleybal.nl en eyecons.com) is de wedstrijd vanuit huis te volgen. Voor het proeven van de echte sfeer, moet je gewoon de auto (of fiets) pakken om naar Sliedrecht af te reizen. De laatste wedstrijd van de reguliere competitie is op donderdagavond 9 februari (start: 20.00 uur) in Omnisport. Peelpush uit Meijel komt dan voor de doordeweekse return naar Apeldoorn.