Draisma Dynamo D1 wint op strijdlust en kwaliteit

Zonder trainingen gericht op VC Zwolle, maar wel met een strijdplan en een geweldige strijdlust, gaf Draisma Dynamo Dames 1 zaterdagavond 5 november een prachtige voorstelling in het “Theater van de Sport” in de Overijsselse hoofdstad. De Apeldoornse hoofdmacht speelde sterk in de eerste twee sets (18-25 en 19-25 winst), vergat zichzelf na een ruime voorsprong te belonen in set 3 (25-23 voor de thuisploeg) maar beschikte over voldoende veerkracht om het karwei in vier sets af te maken (16-25). Door deze 3 – 1 overwinning verstevigt Dynamo haar positie in het linker rijtje en ligt het sterk verjongde team op koers om haar doelstelling te halen. Maar … de competitie is pas 4 speelrondes onderweg en er moeten nog 18 wedstrijden gespeeld en veel punten gehaald worden.

Motivational speech

Iedereen die ooit gesport heeft, weet dat het motiveren voor een derby niet nodig is. Het wegnemen van spanning en het focussen op wat wel in de eigen macht ligt, de voornaamste taak van de begeleidingsstaf. De nacht ervoor nooit de lekkerste: vaak wakker en soms met een vervelende droom. Plotsklaps wakker schrikken, vaak gelukkig tijdig tot het besef gekomen dat je het fijn vindt om voor je club (thuis in het geel en uit in het zwart) en deze wedstrijd te mogen spelen.

Het betere spel

Draisma Dynamo startte met dezelfde zeven namen als de wedstrijd van afgelopen donderdagavond (3 – 0 winst tegen FAST, red.), maar zo’n uitgemaakte zaak was het niet voor coach Arjen Schimmel. Vanaf het eerste fluitsignaal werd hij bevestigd in deze keuze. Dynamo leverde voldoende servicedruk om zich goed te kunnen organiseren en kansen in de rally te krijgen. Ook in aanvallend opzicht was het verschil in cijfers te zien. Via tussenstanden 3-8, 11-16 en 16-21 eindigde de eerste set in 18-25 voor de ‘Black Beauties’. De tweede set kende een spannender begin (8-7 voor Zwolle) en het was de time-out op 10-8 die de achterstand in een voorsprong deed veranderen (eerst 11-16 en later zelfs 14-21). Een eenvoudige overwinning zonder setverlies leek in de maak, maar … de Apeldoorners vergaten dat de winst pas bij het scoren van het laatste punt veilig gesteld is. Door goed verzorgd spel kwam Draisma Dynamo op een riante 16-21 voorsprong, maar ze wisten in het slot van deze set niet de genadeklap te delen. Verslapte het uitspelende team, pakte Zwolle de laatste strohalm of was het ‘gewoon’ meer pech dan geluk? De statistieken laten zien dat het aanvalspercentage gewoon veel lager lag (34% ten opzichte van ongeveer 50% in de eerste twee sets). Des te knapper is het omgaan me het nipte verlies van de derde set (25-23), zichtbaar in het vervolg van de wedstrijd. In set 4 was het opnieuw Dynamo die het betere van het spel liet zien, getuige de ‘partial scores’: 4-8, 11-16 (gelijk aan de beide gewonnen sets) en 14-21 (net zoals in de tweede set). Spannend werd het niet meer en met 16-25 werd het een 3 – 1 overwinning voor Draisma Dynamo D1.

Mooie rapportcijfers

Niet zelden gaat veel aandacht na een overwinning uit naar de meeste scorende aanvalster (soms vertaald naar de most valuable player, kort gezegd MVP). Nu is het echt de teamprestatie die de overwinning bijzonder maakt. Het gevoel van goed spelen wordt bevestigd door de statistieken in het match report. Het bekijken ervan laat het volgende zien:

– De eigen passing was uitstekend op orde (gemiddeld 47% goed en 23% excellent) en de eigen servicedruk was hoog (10 acesslechts 9 foute opslagen en de passpercentages van Zwolle waren 27% om 16%).
– Ongeveer 20% van de set-ups zijn op het midden gegeven. Het leverde 14 aanvalspunten op, met een scoringspercentage van 58%.
– Een goede pass leverde in 55% van de gevallen direct een score op.
– Zwolle verdedigde exact hetzelfde aantal ballen (62 stuks),waarvan bijna de helft tot een score leidde (48%).

Een uitgebreide samenvatting van het match report is hieronder te vinden.

Super Saturday

Op zaterdag 12 november om 17.00 uur speelt Draisma Dynamo D1 in haar eigen topsporthal (Omnisport) tegen Sudosa-Desto Assen. Het affiche voor de dames op deze eerste Super Saturday is prachtig. Beide teams die pas zeer recent in de Eredivisie spelen, hebben namelijk al drie overwinningen binnengesleept. Ook het programma ervoor (met onder andere D3, D2 en H2) en erna (H1) maakt het toch een hele dag volleybal. Kom dus al vroeg naar de sporthal en laat thuis weten dat het een latertje kan worden.

Fotografie: Rudy Biekart