Draisma Dynamo D1 wint belangrijkste wedstrijd van het seizoen en plaatst zich voor kwartfinale

Met een zinderende overwinning op de zaterdagavond begon Draisma Dynamo uitstekend aan haar Finaleweekend en had daardoor nog steeds plaatsing voor de kwartfinales in eigen hand. Op zondag opnieuw een cruciaal duel, waarbij de Apeldoornse promovendus zich alleen bij winst verzekerde van de (minimaal) negende plek en deelname aan de play-offs.De spanning op de zondagmiddag was voelbaar in het team en zichtbaar tijdens de wedstrijd, net zoals de vermoeidheid. Set-Up ’65 kon, net zoals Apollo 20 uur ervoor, wel onbevangen aan hun laatste wedstrijd van de reguliere competitie beginnen. Voor beide teams had de uitslag namelijk geeninvloed meer op de plaats op de ranglijst. Van gelijkwaardigheid (in wedstrijddruk) in deze finales was geen sprake en dus lastiger voor Dynamo. Van een sociaal wisselbeleid bij beide tegenstanders was nimmer sprake, er werd maximaal om ieder punt geknokt en de concurrentie kan achteraf het verwijt van ‘non-profit matchfixing’ (punten cadeau geven zonder er financiële winst uit te halen) niet maken. Draisma Dynamo D1 zat tegen Set-Up geen moment in de wedstrijd, terwijl de ploeg uit Ootmarsum misschien wel één van haar beste wedstrijden van de afgelopen weken speelde. Na de verrassende winst van de eerste set (25-23) door één goede servicebeurt was het twee keer setverlies (20-25 en 23-25) waardoor Dynamo met de rug tegen de muur stond. De vierde set moest gewonnen worden en dat gebeurdemet ruime cijfers (25-17). In de 24e speelronde van de Eredivisie Dames 2021-2022 kende daarmee een apotheose, want pas in de allerlaatste (en verkorte) set kwam pas de beslissing. Dynamo maakte het eerste punt, maar bij kantwissel keken ze tegen een 3-8 achterstand aan. Pas vanaf 6-10 slaagden de Apeldoorners erin het gat te dichten, kwam het geloof terug, vochten ze voor hun allerlaatste kans en scoorden het eerste matchpunt (15-12). De opluchting groot, net zoals de blijdschap en trots. Een teamprestatie van jewelste om bij het debuut in de Eredivisie de kwartfinales te halen.

Doelstellingen zijn behaald, maar willen meer

In de voorbereiding in België besprak de selectie en staf de doelstellingen voor dit seizoen. Alle speelsters wilden zich persoonlijk ontwikkelen, stappen vooruit maken. Met elkaar het maximaal haalbare uit het team halen, niet wetende wat het niveau in de Eredivisie precies was. Halverwege het bizarre seizoen zagen we in het spel langzaam het resultaat van alle inspanningen, terwijl er pas 7 punten behaald waren in 11 wedstrijden (alleen tegen Eurosped was nog niet gespeeld). Een extra doelstelling werd in januari toegevoegd, namelijk een beter niveau (en resultaat) neerzetten in de returns. Met het behalen van meer en meer punten kwam ook de prestatiedoelstelling in beeld, namelijk het strijden om deelname aan de play-offs. Nu de reguliere competitie (voor ons) afgelopen is, mogen we concluderen dat dezedoelstellingen behaald zijn. Alle wedstrijden tegen de teams onder ons (FAST, EurospedVoltena en Set-Up) zijn gewonnen en de negende plek dus meer dan verdiend. Tijd om even een dag en een weekend rust te nemen, te genieten van deze prestatie. Daarna de focus weer op de eerste wedstrijd in de kwartfinales op donderdag 14 april in Omnisport Apeldoorn. Zonder meer gaan we proberen voor een verrassing te zorgen. Via onze socials berichten we alles over deze kwartfinale.

Fotografie: Wout van Zoeren