Draisma Dynamo D1 vindt net op tijd haar ritme terug en wint opnieuw van Voltena

Na de teleurstelling over het verliezen van de strijd om de achtste plaats had trainer/coach Michael Beugelsdijk slechts twee teamtrainingen om zich voor te bereiden voor de volgende wedstrijd. Op woensdagavond 16 maart jl. speelde Draisma Dynamo namelijk in Werkendam tegen het ook gepromoveerde Voltena, de huidige nummer 12. Vooraf werd al rekening gehouden met een lastige wedstrijd en die verwachtingen kwamen ook uit. Het verschil in de eerste twee sets bleef tot aan de 20-punten-grens minimaal, waarna Dynamo kansen creëerde en verzilverde: 25-21 en 25-23. Ook in set 3 leek hetzelfde scenario tot aan 15-16 mogelijk. Daarna was het de eigen service die het af liet weten (20-25) en Voltena kwam in haar kracht. De teleurstelling van het verlies van de derde set had haar effect in bijna de hele vierde set. Het verschil in Werkendams voordeel liep op tot meer dan 10 punten en het gevoel van onmacht aan Apeldoornse zijde nam toe. Pas aan het eind van deze set krabbelde Dynamo weer op, maar set- en puntverlies kon niet meer voorkomen worden (17-25). In een gewijzigde startopstelling, om de aanvalsopties en -kracht te verhogen, werd aan de laatste set begonnen. Na de kantwissel namen de Apeldoornse dames een minieme voorsprong van maximaal twee punten en gaven dat niet meer weg (15-13). Met de 3 – 2 winst kon Draisma Dynamo twee wedstrijdpunten toevoegen aan haar subtotaal van 25 punten (uit 21 wedstrijden). Minder dan gehoopt, maar met nog maar drie wedstrijden te spelen wel weer een goede stap in de richting van het behoud van minimaal de fel begeerde negende plek op de ranglijst.

Restant reguliere competitie

Het einde van de reguliere competitie nadert, maar in de laatste 2,5 week staat er nog wel veel op het spel. De eindstand op de ranglijst bepaalt namelijk niet alleen het spelen van play-offs of deelname aan de zgn. degradatiepoule (zonder enige consequenties), maar zorgt ook voor een minder of meer gunstige uitgangspositie bij het spelen om de Nationale titel. Teams die niet meer van positie kunnen wisselen, maken vast en zeker andere keuzes om zich goed voor te bereiden voor het spelen om de prijzen, met als gevolg meer verrassende uitslagen. Draisma Dynamo Dames 1 is nog steeds hevig verwikkeld in de strijd om haar doelstelling (deelname aan de play-offs) te halen en heeft het nog volledig in eigen hand.

Beter willen dan mogelijk is

‘De weg omhoog’ begon inmiddels bij drie maanden geleden tegen hetzelfde Voltena. Dynamo had tot dan toe slechts twee wedstrijden gewonnen (en 7 punten uit 11 wedstrijden). De stap naar de Eredivisie (met meer trainingsuren en een hoger niveau) en het bouwen aan een nieuw team kostte veel tijd. Het Apeldoornse team raakte beter op elkaar ingespeeld en behaalde maximale zeges tegen  Regio Zwolle (29 januari), Eurosped (19 en 20 februari) en Fast (6 maart) en één punt tegen VCN (5 februari). Meerdere van deze overwinningen waren het resultaat van een uitstekend niveau en er werdentopprestaties geleverd (zeker tegen Zwolle en Eurosped). Was dat de top van dit team? Door omstandigheden is het nu opnieuw zoeken naar afstemming en het halen van het (basis)niveau. Geen eenvoudige opgave om dat te accepteren, maar wel de realiteit. Net zoals onze topatlete Daphne Schippers is het zoeken naar onze vorm, het niveau dat nodig is om weer dezelfde topprestaties te leveren. Aan de bereidheid om daar hard voor te willen werken, ontbreekt het zeker niet. Wat er wel voor nodig is, is misschien wel de acceptatie (in het hier en nu).

Vrij weekend en dan …

Helaas is het Set-Up niet gelukt ons aanbod, om komend weekend de inhaalwedstrijd te spelen, te accepteren. Met het verstrijken van de tijd neemt de druk toe. Immers uiterlijk 3 april moeten alle wedstrijden van de reguliere competitie gespeeld zijn. Wanneer deze wedstrijd gespeeld wordt, is nog niet bekend. Het resultaat van onze ‘onderhandelingen’ wordt via social media bekend gemaakt. In ieder geval staat de uitwedstrijd tegen Sliedrecht Sport al maandenlang voor zaterdag 26 maart op het programma. In verband van het voorprogramma (de heren play-off wedstrijd Sliedrecht Sport tegen Draisma Dynamo) is de aanvangstijd wel verlaat naar 20.30 uur. Gezien beide Eredvisiewedstrijden is een volleybaluitje naar Sliedrecht aan te raden. Voor wie deze reis niet wil maken, zijn de wedstrijden via de livestream (via www.draismadynamo.nl of www.volleybal.nlte volgen.

Fotografie: Peter Donderwinkel