Draisma Dynamo D1 verbetert zich in één weekend en wint twee keer van Eurosped

Voor het verwerken van de teleurstelling over het ontbreken van de juiste intentie in de laatste wedstrijd in Sneek was weinig tijd. Op het programma een bijzonder volleybalweekend met binnen 24 uur een thuiswedstrijd en de return tegen Eurosped. Het doel voor beide teams hetzelfde: winst behalen om zodoende de kans op het halen van de playoffs te vergroten. Het eerste duel in Apeldoorn kende een dominant Dynamo in de openingsset (25-10). Eén rotatie in set 2 kostte maar liefst 7 punten en zorgde bijna voor de ommekeer (25-23). Eurosped herhaalde het ‘kunstje’ in de derde set, maar het verschil was toen al gemaakt (25-20). Tijd om na te genieten van de eerste 3 – 0 overwinning was er niet of nauwelijks, want op zondagmiddag was al de return in Vroomshoop. Voldoende rust en gezond eten om even als topsporter door het leven te gaan. Met de juiste focus startte Draisma Dynamo zondag in dezelfde basisopstelling. Het niveau van de Apeldoornse ploeg was opnieuw hoog en de dominantie in het spel was zelfs voor de objectieve verslaggevers op de livestream de reden van de verdiende voorsprong: 25-15 en 25-13. De lastige derde set kende een spannend slot, waarin de rust en het vertrouwen tot aan het einde uitgestraald werd (25-22). De tweede 3 – 0 overwinning tegen de Vroomhoopse volleybalploeg betekent het ‘verzilveren’ van de vier bonuspunten tegen Zwolle en VCN én de beloning van het (prestatie)gedrag in en buiten het veld.

De heenwedstrijd op zaterdag

Sinds jaar en dag straalt Eurosped professionaliteit uit. Een uitgebreide begeleidingsstaf van ‘naam’, speelsters met ervaring op dit niveau en het nieuwe seizoen altijd starten met de ambitie mee te spelen om de prijzen. Zonder enig ontzag begon Draisma Dynamo serverend sterk in het eigen Omnisport aan het duel op Super Saturday. Onder deze druk bezweken de passers en stond binnen een kwartier 25-10 op het scorebord. Ook in de tweede set was het verschil aanvankelijk groot en liep de thuisploeg steeds verder uit (via 8-4 en 16-11 naar 21-15). Nu was het één rotatie (en dus op één servicebeurt) waarin het gat van 7 punten gedicht werd. De druk van het moeten scoren nam toe, maar op het juiste moment werd het ritme weer teruggevonden (25-23). De derde set kende een grote gelijkenis met set 2. Opnieuw was het Dynamo die op een ruime voorsprong kwam (via 8-2 en 16-11 naar 21-13). Met de spelverdeelster op rechtsachter werd het verschil in één beurt verkleind met 5 punten. Nimmer werd het zo spannend als in de (achteraf blijkt) cruciale tweede set en betekende de setwinst (25-20) een verdiende 3 – 0 overwinning. Tijd om lang na te genieten was er niet. Gelukkig was het in het Dynamo Café weer ouderwets gezellig en kon met vrienden en trotse familie genoten en geëvalueerd worden. Op tijd naar bed voor de rust, een pastamaaltijd en kwark voor het herstel en de focus op zondagmiddag.

34%

Grootste verschil in het scoringspercentage (39% versus 28%) en de creëren van rallykansen door een goede block & defence (54 versus 28) met een veel hoger rendement (44% versus 17%).

De return op zondagmiddag

In Vroomshoop was het nog een stukje professioneler (of was het een vorm van ‘koude oorlog’), want voorafgaand aan de return had Eurosped een besloten training ingepland en was het niet mogelijk de standaard wedstrijdvoorbereiding (van passen en serveren op het wedstrijdveld) te doen. Corona heeft geleerd om te gaan met veranderingen en met een verhoogde motivatie en verbeterpunten op basis van de vorige wedstrijd werd uitstekend gestart. Met overmacht werden de eerste twee sets in 18 en 19 minuten door Draisma Dynamo gewonnen: 25-15 en 25-13. De Apeldoornse meiden leken wel bezig te zijn met een ‘gala’-voorstelling. In de derde set veranderde het spelbeeld doordat de Vroomhoopse meiden in een alles of niets poging een tweede 3 – 0 nederlaag probeerden te voorkomen. Dynamo was op tijd scherp en met twee slimme tactische ballen (die sowieso de hele wedstrijd effectief bleken) en een aantal directe servicepunten (aces) werd de set in Apeldoorns voordeel beslist (25-22). Met 6 punten in één weekend werden de vier bonuspunten tegen de top-5 teams Zwolle en VCN pas echt verzilverd. De doelstelling om iedere return beter te spelen is zelfs binnen 24 uur gelukt. Of de doelstelling van het halen van de playoffs ook lukt, is pas over een paar weken bekend. Immers 1/3 deel van de reguliere competitie ligt nog voor ons.

Komende week: doordeweekse donderdag en familie zondag

De laatste wedstrijd van de competitie staat gepland op zaterdag 2 april. Voor die tijd moeten nog (maar liefst) 7 wedstrijden gespeeld worden. Dat betekent een boordevol programma en doordeweekse wedstrijden, te beginnen met de tweede thuiswedstrijd tegen Team22. Op donderdag 24 februari (aanvang 19.30 uur) komt het talententeam van de Nevobo opnieuw naar Apeldoorn. Vanwege Corona is de return eerder verplaatst en vanwege het niet beschikbaar zijn van de zaal in Ede wordt ook deze wedstrijd in de DraismaDynamo Arena gespeeld. Uiteraard is publiek welkom op de tribunes en is ook het Café open, want na/naast de dames speelt het tweede herenteam vanaf 20.30 uur de ¼ finale van de beker tegen Lycurgus. Na de NOJK-zaterdag waarin veel talenten van SV Dynamo de strijd aangaan met hun leeftijdsgenoten bij andere clubs, wordt op zondagmiddag om 14.30 uur in Utrecht tegen VVU gespeeld. Kortom een bomvol volleybalweekend, die je via de livestream (via www.draismadynamo.nl of www.volleybal.nl) ook vanuit huis kunt meemaken. Wil je  de echte sportbeleving ervaren? Kom dan gewoon naar de hal!

Fotografie: Wout van Zoeren en Rudy Biekart