Draisma Dynamo D1 start 2023 zonder kans, maar met perspectief

Op de avond van Driekoningen trok Draisma Dynamo D1naar het Noord-Oosten om tegen VC Sneek aan te treden. Voor de kerstvakantie was de tegenstander in Apeldoorn duidelijk te sterk geweest, maar met hernieuwde moed trad de selectie van Dynamo deze wedstrijd tegemoet. Opnieuw was het een 3 – 0 nederlaag, met iedere set een aanzienlijk puntenverschil: 25-9, 25-16 en 25-16. Toch zag de technische staf ook perspectief voor de volgende wedstrijden.

Passend onder druk en moeite met scoren

In set 1 werd met prima volleybal gestart, maar tegelijkertijd lukt het niet om dat in punten om te zetten. Telkens als gedacht werd dat een aanval gescoord werd, lukte het de Sneker ploeg een hand onder de Apeldoornse aanval te krijgen en een spectaculaire tegenaanval tentoon te spreiden. Bij 1-6 moest er dus wel een time out genomen worden. De Friese formatie was op alle fronten de baas. Ondanks het enthousiasme, lukte het de Apeldoornse ploeg gewoon niet om te scoren tegen een ijzersterke blokkering en dito verdediging.Tegelijkertijd was er van enige servicedruk in deze eerste set onvoldoende sprake (terwijl de thuisploeg daartoe wel in staat was), met als gevolg dat er met 25-9 verloren werd. In de competitie werd geen enkel set zo hard verloren, maar het deed in alles denken aan de eerste set tegen Sneek in de Noord-Oost Nederland Cup 2022 die met dezelfde cijfers verloren werd.

Iets beter in het spel

Het extreem hoge niveau dat de thuisploeg de eerste set liet zien werd voor de bezoekers gelukkig iets minder, terwijl het Draisma Dynamo in de tweede set wel lukte wat servicedruk neer te leggen op de tegenstander. De bezoekers namen een brutale voorsprong van één à twee punten en er werd strijd geleverd. Ook in deze fase was het scoringspercentage van de bezoekende ploeg wat te laag, hoewel Benthe Wismans op stoom begon te raken. Vanaf 6-6 lukte het de bezoekers echter zes rotaties op rij niet om zelf punten te maken op hun servicebeurten, terwijl met name Entius en Osinga van Sneek allebei een serie konden maken. Vanaf 21-13 klampte Dynamo wel weer aan, maar inhalen lukte niet. Ook de tweede set werd met duidelijke cijfers, 25-16, door de thuisploeg gewonnen. In set 3 bleef Sneek de betere ploeg en liep vanaf het begin langzaam uit. Nog altijd bleven de Apeldoornse meiden strijd leveren, maar lukte het niet om het spel echt te verbeteren. Gestaag liepen de Friezinnen uit en opnieuw met 25-16 was de deze set een prooi voor de thuisploeg.

Wel perspectief voor volgende wedstrijd

Hoewel de setstanden en het vertoonde spel nog weinig hoopgevend waren, zagen de bezoekers toch aanknopingspunten om verder op te bouwen. Benthe Wismans is hersteld van haar hersenschudding en Lotte Bruinsma is weer volledig inzetbaar na een vervelende kop-staart botsing voor de kerstvakantie. Aanvoerster Caya van Cooten werd deze wedstrijd nog aan de kant gehouden, haar schouder is zeker nog niet hersteld, maar de ervaren speelster mag al wel weer voorzichtig wat op de training doen. Als je daarbij optelt dat de ploeg bleef strijden en elkaar enthousiast bleef aanmoedigen, wordt alweer vooruit gekeken naar aanstaande zondag. Op Super Sunday ontvangt Draisma Dynamo Apollo 8 uit Borne. In de heenwedstrijd wist Dynamo brutaal een punt af te snoepen van deze topploeg en in het finaleweekend vorig seizoen was er zelfs winst voor de thuisploeg. Of het de Apeldoornse ploeg opnieuw lukt te stunten, gaan we zien. De wedstrijd begint om 13.00 uur, dan staat het weer 0-0 en strijdt de ploeg van trainer/coach Arjen Schimmels voor de volgende kans.