Draisma Dynamo D1 speelt mindere wedstrijd en verliest van VVU

Het nieuws van de afgelopen dagen stond (en staat nog steeds)in het teken van de Russische invasie, de verdediging van het Oekraïense leger en de opgelegde sancties vanuit onder andere de Europese Unie. Veel topsporters gebruiken de media om aandacht te vragen de oorlog per direct te beëindigen en te zoeken naar een vreedzame oplossing. Helaas kunnen wij in de Eredivisie niet voor een soortgelijke impact zorgen, terwijl het nieuws ook ons bereikt en de beelden ons raken. We gaan ‘gewoon’ door met één van de belangrijkste bijzaken van het leven: volleybal. Afgelopen donderdagavond speelden we niet onverdienstelijk en zonder enige training stond de uitwedstrijd tegen VVU voor zondagmiddag 27 februari op het programma. Draisma Dynamo startte goed aan het duel tegen de nummer 6 van de competitie. Door enkele passfouten slonk de ruime voorsprong (21-16) en kregen beide teams setpoints. Toch was het Dynamo, die de set begon en eindigde met een blokpunt (27-25). Ook in de tweede set stond er een 6-4 voorspong voor de Apeldoornse hoofdmacht op het scorebord. Utrecht dichtte het gat, liep enkele punten uit en kwam op 1 – 1 in sets (21-25). Het uitvallen van Caya van Cooten in set 3 had enorme impact op het spel van Dynamo en deze klap kwamen we niet meer te boven. Ondanks het kansloze verlies (12-25) en sterk gewijzigde startopstelling bleek het net niet voldoende om het opnieuw spannend te maken. Het verschil bij de laatste time-out van VVU bedroeg nog twee punten (17-19), maar in het slot waren meerdere foutieve opslagen (lees: gratis punten) de reden van het verlies van de vierde set (21-25) en de wedstrijd met 1 – 3. De analyse in de kleedkamer na afloop van dit verloren duel bracht helder aan het licht waar het minder goed ging dan in de vele (gewonnen) duels in 2022. Het geeft voldoende vertrouwen om met elkaar in de trainingen bezig te zijn met de eerstvolgende tegenstander op donderdagavond 3 maart om 20.00 uurhekkensluiter Set-Up 65.

Eigen fouten(last)

De beste teams in de Eredivisie kenmerken zicht niet alleen door het eenvoudig scoren in de side-out, maar maken ook zichtbaar minder fouten in de aanval en service. Iets wat in trainingen vaak veel aandacht krijgt, maar niet altijd door druk eenvoudig te vertalen is naar wedstrijden. Niet iedere service hoeft direct een punt op te leveren, maar moet wel zorgen voor enige mate van voorspelbaarheid aan de overzijde. Zo creëer je meer kansen voor de blokkering en in de verdediging. Een spel van vertrouwen in elkaar en waar we in de gewonnen wedstrijden tegen Eurosped en Zwolle, maar ook in de verloren duels tegen VCN en Team22 uitstekend toe in staat bleken. Tegen VVU slaagden we alleen in de eerste set tot het uitvoeren van ‘ons’ spel. In de daaropvolgende sets hoefde Utrecht veel minder punten zelf te scoren. De te hoge eigen foutenlast nekte Dynamo om het goede spel van de afgelopen twee weken een goed vervolg te geven.