Draisma Dynamo D1 op tijd weer bij de les en stelt winst in eerste wedstrijd veilig

Op zondagmiddag 23 oktober begon dan eindelijk ook voor het eerste damesteam van Dynamo de competitie. In de Draisma Dynamo Arena was Team Eurosped de tegenstander. Het beloofde vooraf een spannende wedstrijd te worden, niets was minder waar. De thuisploeg gaf in de eerste twee sets bijna de ruime voorsprong weg, maar bleek net op tijd weer bij de les: 30-28 en 26-24. De derde set ging lang gelijk op, maar in het zicht van de ‘finish’ versnelde Draisma Dynamo (25-19). De eerste overwinning, zelfs zonder setverlies, betekent een uitstekende start van het nieuwe, jeugdige team en haar nieuwe hoofdcoach Arjen Schimmel.

Trainen en spelen
De resultaten in de voorbereiding tegen andere Eredivisieteams waren wisselend, voor het eigen niveau gold hetzelfde. Het bouwen aan een nieuw team en het maken van afspraken in het veld kost immers meer tijd dan de ongeveer 10 weken van voorbereiding. Wedstrijden zijn niet alleen nodig om erachter te komen waar je staat en wat je te doen staat (als team en individu), maar zorgen ook voor volleybalplezier. Dat plezier is nodig om bijna dagelijks te investeren in de mooiste sport ter wereld. Met de nodige gezonde spanning betekent de eerste wedstrijd dan eindelijk spelen voor het ‘echie’.

Voorsprong opbouwen
Om stipt 15.00 uur floot de eerste scheidsrechter voor de eerste opslag, zo zagen de ongeveer 150 aanwezige toeschouwers. De Apeldoornse ploeg begon uitstekend en kwam, ondanks twee servicefouten op een 14-8 voorsprong. De coach van Eurosped voelde zich genoodzaakt om zijn beide time-outs te gebruiken, zonder succes. Was het ‘te makkelijk denken’ of de dubbele wissel die zorgde voor de gelijke stand (18-18)? Dynamo onderbrak de inhaalreeks en kwam op een 23-21 voorsprong. Het eerste setpunt was echter voor de ploeg uit Vroomshoop. Twee lange rally’s (op 24-25 en 25-26) werden gewonnen door een machtig ‘kill block’ en een prachtige aanval in de rechtdoor, in het uiterste hoekje. Ook de laatste rally van de gewonnen eerste set was een genot om naar te kijken, een promotie voor het volleybal. De eerste setwinst van het seizoen 2022-2023 was een feit: 30-28.

Setwinst bijna uit handen gegeven
Net zoals in de eerste set lieten de dames van Dynamo na de set- en kantwissel het beste van het spel zien. Vanaf de achterlijn werd de passlijn onder druk gezet, bestookt met onspeelbare ballen en dus aces. Het resultaat was een ruime voorsprong: 13-6. Drie korte series van drie punten op rij tegen (eerst van 13-6 naar 13-9, daarna van 15-10 naar 15-13 en later van 20-14 naar 20-17)) zorgde dat het slot opnieuw spannend werd. Wel stonden er vijf setpunten voor Draisma Dynamo (24-19) en kregen ze de uitgelezen mogelijkheid meteen de eerste te verzilveren door een ‘overpass’ af te straffen. Die poging mislukte, de spanning nam toe en was zichtbaar in de angst om de fout te maken. Een succesvolle service- en verdedigingswissel op 25-24 zorgde voor het creëren van een rallykans en de laatste score van set 2: 26-24.

Sprinten in het zicht van de finish
Na twee spannende sets was het eerste wedstrijdpunt binnen, geen reden om van (basis)team en strategie te veranderen. Aanvankelijk leek ook set 3 hetzelfde beeld op te leveren: de voorsprong voor de thuisploeg (8-5). Team Eurosped serveerde in een alles of niets-poging en daardoor ontstond er al eerder een gelijke stand (16-16). Twee opvallende (en achteraf lachwekkende) situaties maakten de gelijk opgaande strijd nog leuker: Eerst de verloren schoen van Caya na een blokkeeractie en vlak daarna het meejuichen van Anna bij haar oud-teamgenoten. Waren het deze twee (spel)situaties die voor de nodige ontspanning zorgden? Het gevolg was een eindsprint van de Apeldoornse ploeg (van 14-16 naar 20-16) en het inleiden van de 3 – 0 overwinning. Zelfs een onnodige schijnbeweging bracht Draisma Dynamo niet meer aan het wankelen. Het winnende punt werd gegund aan oud-Eurosped speelster Anna Zijl, die me een snoeiharde pipe-aanval (niemand wist dat ze dat ook in haar arsenaal bezit) de 25-19 binnensloeg.

“Nobody said it was easy”
Zonder al te hoge verwachtingen begon Dynamo aan de wedstrijd. Wel wist de ploeg (en staf) dat er kansen zouden komen. Naast het uitvoeren van het wedstrijdplan en het hard willen werken voor elkaar bleek het nodig om -na het uitspreken van de gevolgen van de spanning vooraf- vooral ook uit te spreken ervan te gaan genieten. De setstanden vermoedden een spannende wedstrijd en dat was het ook, maar misschien was het niveauverschil toch iets groter? Het feit was dat Draisma Dynamo de voorsprong in de eerste twee sets bijna liet glippen, maar net op tijd weer bij de les was om de winst veilig te stellen. Niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou worden en … dat was het ook niet.