Draisma Dynamo D1 kan VCN niet van ongeslagen status afhouden

Na de opluchting van de eerste overwinning als promovendus speelden onze dames in een doordeweekse speelronde (donderdag 21 oktober jl.) een thuiswedstrijd tegen VCN. Gezien de stand op de ranglijst een geweldige uitdaging, maar de historie laat zien dat de onderlinge duels vaak echt spannend zijn. Alle ingrediënten voor een heerlijke wedstrijd waren dus aanwezig. De start was enigszins flauwtjes (al zou je dat na 26-28 verlies in de eerste set misschien niet zeggen, gevolgd door 15-25 in set 2) en de winst in de derde set (25-22) smaakte naar meer. Het toetje bleef echter uit (18-25), waardoor de midweekse tegenstander haar ongeslagen status behield en de thuisploeg geen enkel punt kon optellen bij de drie punten uit twee wedstrijdenDe teleurstelling was van de gezichten af te lezen. Leerzaam was het zeker, maar alleen door echt in de spiegel (van reflectie) te kijken.

Altijd nieuwe kansen krijgen

Ondanks de ‘waarschuwingen’ (vanuit de video-analyse) vooraf, was het één sprongservicebeurt die de -in het gele tenue spelende- thuisformatie tegen een achterstand van meerdere punten deed aankijken. Dat verschil bleef tot halverwege de eerste set bestaan, maar drie punten op rij (van 13-17 naar 16-17) zorgden alsnog voor een spannend slot. Helaas slaagden ‘de Gelen’ er niet in om het enige setpunt in de eerste set te verzilveren, waardoor een ander vervolg onvermijdelijk bleek. Na dit nipte verlies (26-28) was het verschil in de tweede set aanzienlijk (15-25). De oorzaak was helder: het voor de ander (weg)pakken van ballen was het gevolg van het laten vallen ervan in de periode ervoor. Ook het begin van de derde set was voor VCN en leek het een snelle en kansloze nederlaag te worden. Toch kwamen er nieuwe kansen en kantelde het scoreverloop. Door een nog meer taakgerichte benadering ontstond keerde de rust in het spel terug. Samen met de gretigheid om de strijd te willen verlengen, slaagde Draisma Dynamo erin de derde set (met 25-22) naar haar toe te trekken. Aanvankelijk bleef ook in de vierde set Dynamo aan de goede zijde van de score (7-4), maar opnieuw kantelde de wedstrijd. VCN liep snel uit naar 10-14 en daarmee was het verschil helemaal gemaakt (18-25).

De cijfers liegen er niet om

Na het bestuderen van de data (van onze analist Ronald Lemmers) wordt het gevoel tijdens de wedstrijd bekrachtigd. Lastig om in het eigen spel te komen als je (maar liefst) 21 directe fouten in de pass maakt. De mindere passing (31%) maakt het opbouwen van de aanval complex en vergroot de voorspelbaarheid, met als gevolg een te laag scoringspercentage in de aanval (uiteenlopend van 15% tot en met 38% en een gemiddelde van 25%). Het terughalen van de opslag (side-out) en het komen tot een punt op eigen opslag kostte beiden meer dan 4 punten. Kortom de cijfers laten zien dat het echt beter moet en het team, inclusief begeleiding, weet ook dat het echt beter kan.