Draisma Dynamo D1 haalt eigen niveau niet en verliest eerste uitwedstrijd

Op zaterdag 29 oktober jl. reisden de dames van DraismaDynamo met een wat gehandicapt team af naar Borne voor haar eerste uitwedstrijd. Lotte Bruinsma was ziek achtergebleven in Zwolle, Aysha Meering en Lisanne Samsom waren door blessures helaas niet inzetbaar. Heel vroeg kwamen de dames aan in de Veste om zich voor te bereiden op een lekkere wedstrijd. In de oefenperiode was gebleken dat Dynamo niet kansloos hoefde te zijn, want in de Noord-OostNederland Cup werd nog van Apollo gewonnen. Eenvoudig zou het zeker ook niet worden, want in de eerste speelronden van de competitie bleek al dat zij de zaken goed op orde hadden. Voor de wedstrijd besloot het jurylid dat de mooie zwarte shirts van de ploeg uit Apeldoorn te veel leek op het zwart waarin Apollo zou gaan spelen. De dames mochten zich andermaal omkleden en in het vertrouwde Dynamo-geel aantreden.

Spannend slot van eerste set

De eerste set startte Draisma Dynamo erg onrustig. Gelukkig kwamen de dames steeds beter in hun spel. De opdracht ombepaalde speelsters van Apollo vanaf de servicelijn onder druk te zetten, pakte goed uit. Toch was het Apollo dat de betere ploeg leek en op weg was naar setwinst. Met 16-14 en later 21-17 leek de thuisploeg op weg naar de winst in set 1. Via goed spel van Dynamo kantelde het wedstrijdbeeld en bij 23-24 floot de eerste scheidsrechter gedecideerd voor een netfoutvan Apollo. Na wat commotie besloot hij deze echter terug te draaien en er alsnog een dubbelfout van te maken. Hoewel Dynamo even van de kaart leek, wisten zij alsnog de eerste setbinnen te slepen. Met 23-25 was de vierde set die de Apeldoornse dames dit seizoen tot nog toe speelden ook weer in winst omgezet.

Kanteling in set 2

In de tweede set gingen de dames in het geel door waar set 1 geëindigd was. Een goede sideout en servicebeurten van Carlijn Radstake en Caya van Cooten resulteerden in een snelle 1-7 voorsprong. Wissels bij Apollo zetten de passlijn sterker neer en verhoogde het scorende vermogen op de hoeken (buitenaanval). Daar tegenover ging Draisma Dynamo ging juist steeds minder zeker spelen. De servicedruk viel langzamerhand weg en de eigen passlijn kreeg het steeds moelijker. Coach Arjen Schimmel bleef (terecht of onterecht) mopperen en kreeg een waarschuwing van de eerste scheidsrechter. Mila Konink kreeg de kans om het tij te keren, maar ook dat leverde niet het gewenste effect op. Opnieuw werd het 21-17 voor Apollo, maar ditmaal wisten de ploeg uit Borne wel door te drukken. In het slot van deze tweede set kreeg de coach van Dynamo nog een gele kaart voor het aanhoudend commentaar leveren op de scheidrechters. Helaas leverde de frustratie aan Dynamo-kant geen kanteling op. Met 25-19 voor de thuisploeg was het weer helemaal gelijk: 1 – 1 in sets.

Debuterende libero

De derde set ging Apollo gestaag door waar het in set 2 meer begonnen en geëindigd was: veel servicedruk leveren en -door de goede eigen passing- variatie in het aanvalsspel. Mila Konink verving Anna Zijl, Marscha Sinnema maakte haar debuut op de plek van Janne Koops en ook Lisanne de Krosse mocht Suus Gerritsen vervangen. Telkens als Dynamo in deze set -door een goedpunt- dichterbij leek te komen, maakte Apollo korte metten met Dynamo. Te vaak vloog de eigen pass over het net, terwijl Apollo haar side outs zeer sterk op orde had. Met 25-16 was deze set wel heel duidelijk voor de Bornse ploeg.

Niet halen van eigen niveau

De laatste set mocht Sinnema blijven staan en kwam Konink al weer na een paar punten in het veld. Helaas leken de koppies aan de kant van Dynamo een beetje te hangen en was de ploeg niet in staat zich nog echt op te richten. Van de veerkracht waarvoor ze na de eerste wedstrijd (3 – 0 zege tegen Team Eurosped) voor geroemd werden en ook de eerste set tegen Apollo 8 te zien was, was niets meer over. Een aantal machtige slagen van de dames van Apollo waren de ploeg uit Apeldoorn te machtig. Met 25-14 was het verschil ook deze set erg duidelijk, in het voordeel van de thuisploeg. De teleurstelling over het niet halen van het eigen niveau was groter dan het niet winnen van de meer ervaren thuisploeg.

Doordeweekse wedstrijd

Veel tijd om te balen van de nederlaag en het vertoonde speelniveau is er niet. Aankomende donderdag (3 november, red.) staat alweer de volgende wedstrijd op de drukke speelagenda. Om 20.00 uur worden de ‘Roze Vogels van FAST in de eigen Draisma Dynamo Arena (Omnisport, red.)verwacht.

Fotografie: Frank Oortwijn