De gifbeker moet leeg voor de dames van DraismaDynamo

Op een doordeweekse woensdagavond (11 januari jl.) reisde de Apeldoornse ploeg naar NoordLimburg om aan te treden tegen de nummer laatst op de ranglijst, FAST uit Gennep/Sint Anthonis. Ondanks dat de Dynamo-selectie deels door de griepgolf getroffen was, was het vooral fijn dat alle speelsters (althans op één na) na lang blessureleed weer inzetbaar waren. Samen met de spanning van het moeten winnen om de aansluiting weer te vinden, werd met vertrouwen begonnen aan de wedstrijd. Na een voorzichtige start kwam DraismaDynamo op een comfortabele voorsprong. Was het de spanning of de strijdlust van de tegenstander die zorgde voor een kanteling? Op de belangrijke punten verzaakte Dynamo, in set 1 en ook in de andere verloren sets. Het duel werd met 3 – 1 verloren (25-23, 18-25, 25-22 en 25-21). Een streep door de top-6 doelstelling, maar het team en de begeleidingsstaf baalde na afloop nog meer van de ernstige blessure van de diagonaalspeelster. Benthe Wismans lijkt op dit moment het restant van de reguliere competitie niet meer in actie te kunnen komen. Zondag speelt Draisma Dynamo al weer de volgende wedstrijd. In Apeldoorn komt Zwolle op bezoek. Veel tijd om de teleurstellingen te verwerken, is er dus niet.

Schijnbaar moeiteloos

Zonder groots te spelen lukte het de Draisma Dynamo om een duidelijke voorsprong te nemen op de thuisploeg. Aanvoerster Caya van Cooten kon na lang en vervelend blessureleed eindelijk weer aantreden en dat bracht de nodige rust in het spel van de Apeldoornse ploeg. Via een 7-11 en 15-21 voorsprong leken de bezoekers af te stevenen op een reguliere setwinst. Het gevoel van “we moeten deze wel winnen” verlamde de Apeldoornse ploeg echter en met geknepen billen werd het eind van de set benaderd. FAST ging beter spelen en Dynamo leek even niets te lukken. Met 25-23 werd de eerste set uit handen gegeven. Een schijnbaar moeiteloos gewonnen set eindigde in een dramatisch verloren set.

Persoonlijk drama kantelt de tweede set

In de tweede set liet Dynamo gelukkig niet de koppen hangen, maar lukte het aanvankelijk niet om afstand te nemen van de Limburgsen. FAST nam via een serviceserie een kleine voorsprong toen zich een klein drama aan Apeldoornse zijdevoltrok. De altijd veel scorende Benthe Wismans lande op de voet van een medespeelster en ging neer. De blessure leek zich zeer ernstig aanzien en de bezoekers leken aangeslagen. Na een korte onderbreking, waarin de fysiotherapeut van FAST (en Vitesse naar we begrepen) zich over Benthe had ontfermd,gingen de meiden het vervolg juist extra gedreven aan. Mila Konink verving Benthe meer dan verdienstelijk en sloeg menig bal via de bovenkant van de blokkering onhoudbaar voor de thuisploeg. Op bijna alle posities maakte Dynamo gebruik van wissels en die pakten allemaal prima uit. De ploeg uit Apeldoorn stelde met 18-25 orde op zaken en de stand was weer gelijk.

Telfout bepaalt de derde set

In set drie speelden beide ploegen met veel energie. De thuisploeg voelde kennelijk dat er tegen Dynamo wat te halen was, de bezoekende ploeg had het idee dat ze van FAST toch wel konden winnen. Mooie ballen en domme fouten wisselden zich met elkaar af. De mooiste bal was van de tandem Carlijn Radstake-Suus Gerritsen. De langste speelster van het veld sloeg een bal snoeihard recht naar beneden. Het lukte geen van beide ploegen om echt afstand te nemen. Op 17-15 sloeg de pan wat in de vlam. Een aanvalster van FAST voelde zich gehinderd door Caya en zocht haar verbaal op. Jorg Radstake, assistent coach bij Dynamo sprong -ondanks alle goede voornemens- op van zijn stoel en reageerde volgens de eerste scheidsrechter te fel en kreeg een gele kaart. Toen alle administratie gedaan was werd de set vervolgd en bleven de punten over en weer gaan. Op de stand 19-17 werd de tweede scheidsrechter naar de tafel geroepen en volgde uit de e-score de constatering dat er per abuis een punt te weinig gegeven was aan FAST. Omdat beide telborden en het elektronisch telbord in de zaal én het meetellen door de staf van Dynamo 19-17 als correcte stand aangaven, is voor te stellen dat de staf en speelsters van de bezoekers fel reageerden op de beslissing van de arbitrage met de mededeling: “D e-score zegt dit nu eenmaal. De eerste scheidsrechter vond opnieuw dat er te heftige gereageerd werd en trok nu de rode kaart. Zonder te spelen liep de thuisploeg dus van 17-19 uit naar 17-21. In het slot streden de Apeldoornse meiden voor wat ze waard was. Op 23-22 voor de thuisploeg miste ze de kans om weer gelijk te komen en en verloor de derde set met 25-22.

Een kopie van de eerste set

Onverschrokken gingen de dames van Dynamo de strijd in set vier aan. Opnieuw was het spel niet groots, maar lukte het de ploeg om gestaag afstand te nemen van FAST. In het tweede deel van de set knokte de thuisploeg zich echter terug en bij 17-18 was de voorsprong van Dynamo geslonken. Waar de bezoekers tot de twintig punten haar foutenlast nog kon beperken, leek boven de twintig weinig meer te lukken. Teveel persoonlijke fouten maakten een eind aan de wedstrijd en met 25-21 was de eerste winst van dit seizoen voor FAST een feit.

Schade opnemen en wonden likken

Uiteraard diep teleurgesteld, maar wel als team werd de wedstrijd afgesloten. Benthe werd door haar coach naar de auto gedragen en is met gezwinde spoed naar het ziekenhuis gereden. De rest van de dames waren leeg gespeeld en de staf voelde het alsof de bodem van de gifbeker (met opnieuw een blessure) nu toch wel bereikt is. Afgesproken is dat er geleerd wordt van dingen uit de afgelopen wedstrijd, zonder al te lang stil te staan bij het resultaat. Immers zondag aanstaande mag er in de eigen Omnisport alweer aangetreden worden tegen Zwolle. De dames staan te trappelen om zondag om 13.00 uur alles te geven om het thuispubliek een mooie wedstrijd voor te schotelen.