Cas Abraham wil herkansing bij Draisma Dynamo met beide handen aangrijpen

image0.jpeg
Aan zijn eerste periode bij Draisma Dynamo denkt Cas Abraham met gemengde gevoelens terug. Het destijds nogal grillige talent won in 2019 met zijn nieuwe club weliswaar de nationale beker, met zijn eigen aandeel daarin en zijn rol in het team kon de eigenzinnige Barnevelder moeilijk leven. Vijf jaar later wil de ouder en wijzer geworden passer/loper de herkansing die hij in de Draisma Dynamo Arena krijgt met beide handen aangrijpen.

De nog altijd pas 24-jarige volleyballer is inmiddels tot het inzicht gekomen dat hij de oorzaken voor dat hij de hoge verwachtingen niet waarmaakte in de eerste plaats bij zichzelf moest zoeken. “Ik kwam bij Draisma Dynamo na een goed EK met Jong Oranje. Ik was een jong en koppig ventje dat dacht dat hij de hele wereld aankon. Bij het Talentteam was ik het mannetje. Nu kwam ik ineens in een team bij allemaal gasten van boven de 25, zoals Renzo Verschuren, Matts Kruiswijk en Bart van Garderen. Dan trek je niet zo gauw een grote mond open. Ik kwam mezelf flink tegen, ja”, beseft hij dat het niet echt meehielp dat hij zich afsloot van anderen.
image1.jpeg
“Ik was een binnenvetter. Ik kon er niet vrijuit over spreken. Op een gegeven moment maak je dan voor jezelf elke fout die je maakt groter dan hij is. Van een mug maak je een olifant. Ik kon er niet mee omgaan. Inmiddels heb ik dat niet meer. Ik ben wat ouder geworden. Misschien dat het daarmee te maken heeft”, legt hij uit dat de Cas Abraham van 2023 volwassener met tegenslagen kan omgaan dan de Cas Abraham van vijf jaar geleden.

Bij de hernieuwde kennismaking met -trainer Redbad Strikwerda kaartte de ‘nieuwe’ Cas Abraham zijn oude nukken aan. “Toen ik weer in contact kwam met Redbad, heb ik dat wél bespreekbaar gemaakt. Ik ben destijds niet weggegaan met een fijn gevoel over de club. Nu is mijn contact met Redbad heel goed. Toen wilde ik niets van hem aannemen, omdat ik alleen maar met mezelf bezig was. Bij het eerste gesprek dat wij ooit hadden, zei ik dat ik na één jaar weer weg zou zijn. Wát was ik toen eigenwijs…”, blinkt Abraham uit in zelfkennis.
image2.jpeg
Na het voor hem teleurstellend verlopen jaar in Apeldoorn was Abraham er helemaal klaar mee. Hij overwoog zelfs te stoppen met volleyballen. SSS-trainer Olaf Ratterman bracht hem op andere gedachten. Het bracht de Barnevelder terug bij de club waar het voor hem ooit allemaal begon. “Olaf heeft me overgehaald om door te gaan. Zijn visie en zijn geloof gaven de doorslag. Lekker bij m’n eigen cluppie, in vertrouwde omgeving. Langzaam kreeg ik het plezier weer terug. Al heeft dat best een poosje geduurd. Ik was in die tijd heel gesloten naar iedereen. En als ik er nu op terugkijk, heb ik hele leuke jaren gehad bij SSS”, is Abraham bij dat hij zich door Ratterman heeft laten ompraten.

Het onverwachte overlijden van de trainer in januari 2021 hakte er flink in bij Abraham en zijn teamgenoten. “Dat was heel heftig, ja. Aan de andere kant heeft het het team ook gemotiveerd om door te knallen. Voor hem. Olaf is toch degene geweest die SSS omhoog heeft geholpen”, denkt de tegenwoordig in Lunteren woonachtige Barnevelder met weemoed terug aan de man die hem ervoor behoedde zijn veelbelovende volleyballoopbaan voortijdig te beëindigen.

Het afgelopen volleybaljaar stegen Abraham en zijn teamgenoten zowel in als buiten de eigen Meerwaarde tot grote hoogten. Simplex SSS voerde tussentijds zelfs enige weken de eredivisieranglijst aan. “We hebben een topseizoen gedraaid. We hebben laten zien wat we konden. We hebben het ook Draisma Dynamo heel moeilijk gemaakt, vooral in de beker. Met Ramon Martinez Gion had Dynamo een speler die het verschil maakte. Zo iemand misten wij”, noemt Abraham één van de oorzaken waarom SSS in de spannende titelstrijd moest afhaken.

Bij hemzelf begon het weer te kriebelen om het toch nog eens hogerop te proberen. De link met Draisma Dynamo was snel gelegd. In navolging van libero Edvin Svärd vertrok ook de passer/loper vanuit Barneveld naar Apeldoorn. “Ik was wel benieuwd naar wat mijn kansen zouden zijn. Mijn moeder kwam ermee dat Redbad altijd wel wat in mij gezien heeft. Joost Kooistra, mijn zaakwaarnemer, heeft toen contact opgenomen. Daarna zijn we gaan praten. Met de andere topteams in Nederland heb ik niet gesproken. Er was wel wat vage interesse uit België, Griekenland en Italië, maar daar ben ik niet op ingegaan.”
image4.jpeg
In de Draisma Dynamo Arena wil hij nu wél onder bewijs stellen wat hij in zijn mars heeft en belangrijk worden voor het team. “Ik ga nog steeds voor het hoogst haalbare. Er zit nog heel veel in. Alles kan beter. Niets is perfect. Bij SSS wisselde ik hoge pieken af met diepe dalen. Bij Draisma Dynamo ligt het niveau op de trainingen hoger en staan er betere spelers om me heen. Er wordt ook meer verwacht. Ik ga hier veel leren. Ik wil doorgroeien en zorgen dat ik een stabiele factor word.”

Sinds zijn eerste periode in Apeldoornse dienst heeft Cas Abraham niet stil gezeten en hard gewerkt aan zijn fysieke gesteldheid. Niet alleen qua innerlijke kracht onderging hij een transformatie. Bovenarmen als staalkabels vormen het bewijs van ontelbare uren in de sportschool. “Ik steek lekker in mijn vel. Ik ben fysiek in orde. Ik heb er zelfs m’n werk van gemaakt. Sinds drie jaar werk ik als personal trainer. Ik ben zzp’er, ben m’n eigen baas.”

Ondanks de teleurstelling over de uitschakeling in de kwalificatievierkamp voor de Champions League in Oostenrijk verwacht de volwassen geworden eredivisievolleyballer met Draisma Dynamo in eigen land tot het einde toe mee te spelen om de hoofdprijzen. In tegenstelling tot in het seizoen 2018-2019 hoopt hij daar ditmaal wel een belangrijk eigen aandeel in te hebben.

Om sportieve grenzen te kunnen verleggen zijn trips over de grens van onschatbare waarde, ondervond hij de afgelopen periode zelf. “In Innsbruck maakten we te veel eigen fouten. Wanneer we nou drie keer dik aan de broek hadden gekregen, was het anders geweest. Nu hebben we echt kansen laten liggen. Als elke speler, zoals Redbad aangeeft, één punt meer maakt, dan win je zulke wedstrijden. Over die uitwedstrijd in Budva kunnen we wel allerlei smoesjes gaan verzinnen, maar uiteindelijk komt het er op neer dat we daar niet goed genoeg presteerden. In de thuiswedstrijd hebben we laten zien dat we die gasten wél verslaan als we ons niveau halen.”

Abraham verheugt zich om met Draisma Dynamo wedstrijden op topniveau te kunnen spelen. Hij kijkt daarom al vol verlangen uit naar de aanstaande tweekamp met Fenerbahçe in de achtste finales van de CEV Cup. In eigen land meespelen om de prijzen en de duels over de grens smaken naar meer. “Toen we na die wedstrijd tegen Budva in de auto naar huis zaten, zei ik nog tegen m’n vriendin: dit is toch wel wat anders dan bij SSS.”

📸Wout van Zoeren 

 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.