Bij winst op Lycurgus ligt weg naar play-off finale open

‘Vorentscheidung’ is een mooi Duits woord dat de lading van de kraker tussen Draisma Dynamo en Amysoft Lycurgus prima dekt. Een letterlijke Nederlands vertaling zou zijn: ‘voorbeslissing’. Welnu, de titanenstrijd in de derde speelronde van de Kampioenspoule kan voor beide teams wel eens richtingbepalend worden.

In de wetenschap dat in de huidige coronatijd onzekerheid de enige zekerheid is, rekent Draisma Dynamo zich zeker niet te vroeg rijk. De abrupt afgebroken kampioensrace van het afgelopen jaar ligt wat dat betreft nog vers in het geheugen. Met een overwinning in de Draisma Dynamo Arena kan de hoogst geklasseerde ploeg wél alvast voorzichtig een voorschot nemen op plaatsing voor de play-off finale. Zolang de manschappen van Redbad Strikwerda hun achtervolgers niet de kans geven hun achterstand in te lopen komt vanzelf het moment dat de bestaande kloof onoverbrugbaar wordt.

Er met enig gepast chauvinisme vanuit gaand dat Draisma Dynamo de eerste finaleplek voor zich opeist, zal Amysoft Lycurgus flink aan de bak moeten om zich te verzekeren van het tweede startbewijs voor de eindstrijd. Draisma Dynamo’s tegenstander kan zich zodoende weinig misstappen meer veroorloven. Om z’n finalekansen volledig in eigen hand te houden, moet de landskampioen van 2016, 2017 en 2018 zaterdagmiddag feitelijk met 0-3 of 1-3 winnen in Apeldoorn.

Er mag gerust worden gesteld dat de Groningers niet al te best gestart zijn in de Kampioenspoule. De thuiswedstrijd tegen Active Living Orion werd afgelopen weekend dan weliswaar– na een 0-2 achterstand in sets – winnend afgesloten, met de midweekse uitglijder bij Sliedrecht Sport had waarschijnlijk zelfs de grootste pessimist in het Lycurgus-kamp niet gerekend. Door deze resultaten leverde het team van coach Arjan Taaij al vier punten in en staat het na twee speelronden al vijf punten achter op koploper Draisma Dynamo.

De herstart van de competitie wees uit dat de op papier sterkste eredivisieteams weinig voor elkaar onder doen. Draisma Dynamo behield op Nieuwjaarsdag in Groningen met 1-3 de overhand. Een blik op de setstanden (25-23, 23-25, 25-27, 28-30) volstaat om te zien hoe close het was in het Topsportcentrum van het Alpha College.

Om alle clichés maar eens uit de kast te halen blijft een bal rond en kan het ronde monster ditmaal ook maar zo eens de andere kant opvallen… Aan Freek de Weijer & Co de schone taak om dit te voorkomen en te zorgen dat de punten in Apeldoorn blijven.

Draisma Dynamo-supporters kunnen de topper vanaf 15.00 uur volgen via de livestream. Liefhebbers kunnen de wedstrijd zaterdagavond in samenvatting terugzien bij Studio Sport.

Tekst: Rob Kruitbosch || Foto: Wout van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.