Bekerwinnaar moet in vijf sets buigen voor landskampioen 

Dat loco-burgemeester Sandmann twintig dagen na dato namens de Gemeente Apeldoorn de felicitaties kwam overbrengen voor de bekerwinst, kwam een beetje als mosterd na de maaltijd. Niet elke wedstrijd tegen Abiant Lycurgus mondt uit in een spetterend feest. Bram Langevoort hoefde zaterdagavond geen champagne te bestellen. In vijf sets moest Draisma Dynamo buigen voor de gretige Groningers.
Abiant Lycurgus revancheerde zich daarmee voor de nederlaag in de bekerfinale. In het vierde duel in de kampioenspoule etaleerde de bekerwinnaar tegen de regerend landskampioen niet de vorm en doorslagkracht van een toekomstig landskampioen. De werkelijke huldiging op het Raadhuisplein laat zodoende voorlopig nog even op zich wachten. Om de koppositie in de kampioenspoule over te nemen en de noordelingen daadwerkelijk te onttronen, moet er in de ogen van coach Redbad Strikwerda de komende weken een schepje bovenop. “Als je méér wilt, moet je méér afdwingen.”

Strikwerda kon andermaal geen beroep doen op het geblesseerde duo Renzo Verschuren en Maikel van Zeist. Desondanks sleepte de thuisploeg het eerste speldeel met 25-22 binnen. Met 18-25 trokken de bezoekers in het tweede bedrijf de score in evenwicht. Ook de derde set ging naar Abiant Lycurgus. Draisma Dynamo kon een voorsprong van 19-16 niet uitbouwen naar setwinst en moest een 22-25 nederlaag slikken. In de vierde set leek het doek al te vallen, maar werkte een veerkrachtige Strikwerda-equipe liefst vier matchpoints weg: 27-25. In de beslissende vijfde lieten de Groningers geen steekjes meer vallen en benutten bij een stand 10-14 meteen hun eerste wedstrijdpunt.

“Het was niet zo sprankelend. Zeker in de derde set was het mat. We slaagden er niet in om voorsprongen van een punt of drie binnen te spelen. Ons side-outspel was lang niet op niveau. Om een tegenstander als Lycurgus écht aan te kunnen, is dat wel nodig. We gaven ze te veel ruimte. Je hoort vaak van die vage begrippen als ‘scherpte’ of ‘focus’, maar in de bekerfinale was er toch meer aandacht”, zag de verliezende trainer té veel van zijn spelers niet hun gebruikelijke niveau halen.

Helemaal onverwacht kwam het verlies voor Strikwerda niet. “We zijn al negen weken de beste van Nederland geweest. Daar kun je niet mee door blijven gaan. Tenzij je beter bent dan de rest van Nederland. En dat is niet zo. Iedereen moet optimaal aan de start staan. Dat moet continue zo zijn. En dat was er in deze wedstrijd niet. Het was op en af vanavond. Maar goed, normaal kun je zo’n goedevormgolf zes weken vasthouden. Wat dat betreft hebben wij dus al gespot met deze wet.
Er is volgens Strikwerda ook geen man overboord. “Een 3-2 nederlaag is de kleinst denkbare nederlaag. We houden de afstand met Lycurgus klein. Er verandert dus niet zoveel. We stonden één punt achter. Dat zijn er nu twee geworden. Het ene punt dat we vanavond pakken kan aan het eind misschien wel beslissend zijn. Het zit dicht bij elkaar. Om het in eigen hand te houden dienen we van de tien wedstrijden er acht te winnen. Dat betekent dus dat we Sliedrecht twee keer moeten verslaan, Taurus en Zaanstad hoe dan ook de baas moeten blijven en van de wedstrijden tegen Lycurgus of Orion er in elk geval één moeten winnen.” 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.