Bart van Garderen zet na winnen beker vol in op kampioenschap

De nationale volleybalbeker was pas de eerste prijs die hij in zijn lange eredivisieloopbaan won. Maar als het aan Bart van Garderen ligt blijft het daar niet bij.
Na het veroveren van de cup richt de 31-jarige spelverdeler het vizier nu nadrukkelijk op de landstitel. “Eigenlijk moeten we nog een stap zetten en ons niveau verder opkrikken.
Als we dát kunnen, is er geen ploeg die ons kan bijbenen.”

Wat de bekerwinst van Draisma Dynamo op die onvergetelijke zeventiende februari in Zwolle losmaakte, zal Van Garderen nooit meer vergeten.
“Het was een heel mooie dag. Toen wij ons voor vertrek naar Zwolle verzamelden in het Dynamo Café, waren daar al heel veel supporters.
Dan zit je meteen al helemaal in de sfeer. Er waren 400 kaarten besteld op de code van Dynamo. Die hele zaal werd zo een beetje van ons.
Het clublied werd gespeeld. Dat helpt 100 procent. Ik zit hier nu vijf jaar. Ik heb wel het idee dat het aantal toeschouwers niét minder wordt. Het leeft.”

Door landskampioen Lycurgus te verslaan onderstreepten Van Garderen c.s. op de goede weg te zijn. “Eigenlijk maakt het in zo’n finale helemaal niet uit tegen wie je speelt.
Met Lycurgus als tegenstander weet je sowieso dat je top moet zijn om te winnen. Ook na het verlies van die eerste set voelden we ons niet terneergeslagen of zo.
En als je dan wint… Geweldig! De blijdschap was enorm. Ik kan me niet exact herinneren bij wie ik allemaal om de hals heb gehangen.
Wat er wel meteen was, was het besef dat we eindelijk een prijs hadden gepakt. Voor de meeste jongens was dit de eerste keer dat ze wat wonnen.
Voor mijzelf ook. In twaalf seizoenen in de eredivisie was dit mijn eerste prijs.”

Bij de prijsuitreiking zag de voormalige captain verheugd en voldaan hoe zijn opvolger Freek de Weijer de trofee in ontvangst nam.
“Het maakt mij absoluut niet uit wie die beker omhooghoudt. Redbad ziet het aanvoerderschap als iets dat jongere spelers kan helpen in hun ontwikkeling.
Prima toch. Ik heb er geen moment moeite mee gehad dat er gekozen is voor een andere aanvoerder. Ik ben een aantal jaren aanvoerder geweest.
Dat heb ik met trots gedaan. Als oudere jongens gaan we gewoon door met wat we altijd al deden.”

Na de terugkeer van De Weijer in de Draisma Dynamo Arena veranderde wel de rolverdeling bij de spelverdeling.
In vergelijking met de voorbije seizoenen moet Van Garderen genoegen nemen met minder speeltijd. “Ik wist van tevoren dat die kans zou bestaan.
Ik kon inschatten dat ik een iets andere rol zou krijgen. Ik merk dat ik mijn plafond wel zo’n beetje bereikt heb. Ik kom er nu vaak aan het einde van de set in,
omdat ik serverend wat meer druk kan leveren dan anderen. Bij mij is de verhouding tussen de foutenlast en het rendement wel redelijk.
Als ik op die manier mijn bijdrage kan leveren, dan doe ik dat”, verklaart de inwoner van Renswoude zich te schikken in zijn rol.

Draisma Dynamo’s spelverdelers zetten samen de lijnen uit, houden elkaar scherp. Van Garderen laat het teambelang onder alle omstandigheden prevaleren.
“De samenwerking is hartstikke goed. Dat is niet met iedereen hetzelfde. We blijven elkaar altijd coachen en proberen kennis zoveel mogelijk te delen.”

De bekerwinst zorgt allerminst voor verzadiging. In tegendeel zelfs. De landstitel is en blijft het hoofddoel. “Achteraf is de wisselvalligheid van de eerste helft van het seizoen wel te verklaren.
Met zes nieuwe spelers moet je aan elkaar wennen. Het kost tijd om op elkaar afgestemd te raken. We waren in die fase gewoon niet goed.
We zijn er constant mee bezig geweest om dat om te draaien. Het besef dat we succesvol kunnen zijn, kwam na de jaarwisseling. De beker is een bevestiging,
maar ik zie mezelf nog zo zitten na die nederlaag bij Zaanstad”, weet de routinier uit ervaring hoe dicht winst en verlies bij elkaar liggen.

In de komende periode kan Draisma Dynamo de kroon het op het seizoen zetten. De voortekenen staan gunstig. De eerste prijs sinds 2011 gaf het vertrouwen van de spelers al een flinke boost.
Zaak is het om de succesvolle lijn nu door te trekken, zo analyseert de bij een in fusies en overnames in de ICT-sector gespecialiseerd kantoor werkzame analist.
“We hebben nog een hele opgave in de kampioenspoule, maar we hebben het in eigen hand. Het lastigste zal zijn om de vorm van nu tot het einde toe vast te houden.
Er is nog een behoorlijke periode te gaan. We moeten ons zeker niet te vroeg rijk rekenen. We hebben nog een inhaalrace te maken. Elke wedstrijd is belangrijk.
Tegen Zaanstad is even belangrijk als tegen Lycurgus”, gelooft Van Garderen in de kampioenskansen van Draisma Dynamo. “In november waren wij nog een stuntelploegje,
nu zijn wij de te kloppen ploeg. Het is een mooie uitdaging om te kijken waar ons echte topniveau ligt.”

 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.