4 jaar geleden: Draisma Dynamo stelt eigen Brexit nog even uit

Door corona gedwongen zette de Stichting Topvolleybal Dynamo na de uitschakeling voor de Champions League een streep door een vervolg op het Europees volleybalavontuur. Vier jaar geleden plaatste Draisma Dynamo zich ten koste van IBB Polonia London voor de kwartfinale van de CEV Challenge Cup. Een terugblik op een gedenkwaardig uitstapje naar Engeland.

Juist in de week van Draisma Dynamo’s bezoek aan Londen zette het Engelse parlement de Brexit in gang. Het krachtige statement dat de Apeldoornse volleyballers op woensdag 1 februari 2017 in de Engelse hoofdstad maakten, stond haaks op die afgekondigde Britse uittreding uit de EU. De manschappen van toenmalig coach Bas Hellinga namen allerminst afscheid van Europa. In de heksenketel van Crystal Palace hield Draisma Dynamo het hoofd koel. Zakelijk pakte het de twee sets die het nodig had en verlengde daarmee z’n verblijf in de Challenge Cup.

Bij spelers, begeleiders, de talrijke Apeldoornse supporters én die ene verslaggever van Nieuwsblad Stedendriehoek, die de ploeg op eigen kosten achterna reisde, blijft het uitstapje naar Zuid-Londen in goede herinnering. Het was in velerlei opzichten smullen geblazen in het nationale sportcentrum van Crystal Palace. Al was het alleen maar vanwege de home made zoetigheden waarop de Polish Bakery uit Wembley het in groten getale opgekomen publiek trakteerde. In één woord: genieten. Een volle bak. Geweldige ambiance.
Het onverzettelijke IBB Polonia legde zich niet zonder slag of stoot neer bij een uitschakeling. Taaiere tegenstand krijgt een topteam uit de eredivisie in eigen land zelden voor de kiezen. Draisma Dynamo moest heel diep gaan om zich er niet de tanden op stuk te bijten. De nummer twee van Engeland compenseerde de kwalitatieve tekortkomingen met een voor Nederlandse begrippen haast ongekende mix van hartstocht, fanatisme en verbetenheid. De Pools-Londense vechtmachine dwong zowel zichzelf als de Apeldoornse opponent tot het uiterste.

Omdat de eerste ontmoeting in Omnisport twee weken eerder in een 3-1 overwinning was geëindigd volstond het binnenhalen van twee sets voor Draisma Dynamo om verder te bekeren in Europa. Na het winnen van de derde set was de buit binnen. Het heilige moeten viel ermee weg. Het heilige vuur bij de uitgeschakelde thuisploeg wakkerde daarentegen juist verder aan. Met steun van het hartstochtelijk meelevende publiek, een nogal partijdige eerste scheidsrechter uit Turkije en bovenal de onverstoorbare huisdeejay steeg IBB Polonia boven zichzelf uit. Zelfs buiten de antenne om geslagen ballen telden mee als punt… De jingles denderden door de hal. Poolse marsmuziek afgewisseld met swingende sambaklanken. De speaker van dienst haalde alles uit de kast. “We can win this match!”, bleef de microfonist vol overgave in zijn microfoon brullen.
Zijn smeekbedes werden verhoord. Na de 15-9 in de beslissende vijfde set ontplofte het Crystal Palace National Sports Centre. Twee ploegen vierden nadien feest met hun supporters. De uitzinnige Londenaren gingen uit hun dak vanwege de 3-2 zege, de Dynamo-spelers deelden hun vreugde over het bereiken van de kwartfinale met hun meegereisde fans en familieleden. Een mooi gezicht als passende afsluiting van een onvergetelijke sportavond.

Nico Manenschijn, die ook toen al van de partij was, had genoten van de atmosfeer in het Crystal Palace National Sports Centre. “Zoals hier zou ik het in Nederland ook wel meer willen zien. Juist in zo’n sfeer wil je het laten zien. De adrenaline kolkt. Mooi, man. Jammer dat we niet winnen. Een aantal vrienden van me zat op de tribune. Ze hebben nu wel een leuke dag gehad. Als we hadden gewonnen, was dat net ietsjes meer het geval geweest”, vertrouwde Draisma Dynamo’s diagonaalspeler naderhand toe aan de mee naar Londen gereisde mediavertegenwoordiger.

Als beloning voor het bereiken van de volgende ronde wachtte Draisma Dynamo in de kwartfinale een tweeluik met het Turkse Ziraat Bankasi Ankara van Jeroen Rauwerdink.

Tekst: Rob Kruitbosch  || Foto’s: Steve Smith/sandsphotos.co.uk

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.