22-koppig Draisma Dynamo-gezelschap naar Novosibirsk

Drs. P bezong ooit hoe zijn rit naar Omsk net iets te lang duurde. Op zoek naar sportieve roem wagen de volleyballers van Draisma Dynamo (Драисма Динамо in het Russisch; red.) zich op 26 januari nota bene nóg 650 kilometer oostelijker in het onherbergzame Aziatische deel van Rusland dan waar de legendarische woordkunstenaar met trojka en gezin strandde.

Op bijna 6000 kilometer van huis gaat de houder van de Nederlandse volleybalbeker bij Lokomotiv Novosibrisk de huid zo duur mogelijk proberen te verkopen in de heenwedstrijd van de achtste finales om de CEV Cup. Een uitdagende onderneming. Zowel in sportieve, financiële als logistieke zin.

Draisma Dynamo

Bij het bekend worden van het lotingsschema voor de diverse Europese bekertoernooien in de zomer van 2019 werd al duidelijk dat de mogelijkheid bestond dat Draisma Dynamo zich weleens mocht gaan opmaken voor een midweekje Siberië. Achter de schermen begonnen de beleidsbepalers in de Draisma Dynamo Arena toen al voorzichtig met het inventariseren van hoe zij de tijdelijke verhuizing van team en stafmedewerkers het beste konden aanpakken. Zoals Drs. P zijn liederrijke tocht door het eindeloze woud besloot met de woorden ‘Omsk is een mooie stad, maar net iets té ver weg’, kwam het bestuur van de Stichting Topvolleybal Dynamo al gauw tot de ontdekking dat Novosibirsk nóg verder weg ligt…

De clubleiding weet inmiddels dat een uitstapje naar Londen, waar Draisma Dynamo’s huidige Europese seizoen begon, beduidend minder rompslomp oplevert. Het boeken van de vliegtickets, reserveren van accommodatie, afsluiten van de benodigde verzekeringen en de aanvraag van de vereiste visa nam veel tijd en energie in beslag. Het in orde maken van de hele papierwinkel voor de reis naar Siberië loopt bovendien flink in de papieren. Vervoer- en verblijfskosten liggen om en nabij de 16.000 euro, een behoorlijke rib uit het lijf voor een willekeurige volleybalclub uit de Nederlandse eredivisie.

Bij hun voorbereidingen gingen Draisma Dynamo’s kwartiermakers geheel volgens aloud Siberisch gebruik niet over één nacht ijs. Van plannen om zelf een vliegtuig te charteren naar de hoofdstad van het federale district Siberië zag men om uiteenlopende redenen af. Vandaar dat een 22-koppig gezelschap daags na de competitiewedstrijd tegen Taurus per lijnvlucht vanuit Düsseldorf naar Rusland vliegt.

Het schema van Draisma Dynamo’s heenreis naar Novosibirsk ziet er als volgt uit:

Dertien spelers, twee coaches, één verzorger, één scout, één manager en vier supporters vertrekken op zondag 26 januari om 12.00 uur per bus naar Duitsland. Om 17.00 uur reist Apeldoorns finest aan boord van Aeroflot-vlucht SU2155 naar het ten noordwesten van Moskou gelegen vliegveld Sheremetyevo. Na een vlucht van zo’n drieënhalf uur moeten volleyballers en begeleiders in de Russische hoofdstad overstappen op hun aansluitende vlucht. Voor de resterende 3400 kilometer naar de eindbestemming wordt gebruik gemaakt van Aeroflot-vlucht SU1306. Als de Nederlandse globetrotters op maandagochtend om 9.05 uur lokale tijd landen op luchthaven Tolmachevo van Novosibirsk, zijn coach Strikwerda en zijn gevolg zes tijdzones verder.

Ter plaatse verblijft de Apeldoornse afvaardiging twee nachten in hotel DoubleTree by Hilton Novosibirsk. De wedstrijd tegen de CEV Champions League-winnaar van 2013 vindt plaats op dinsdag 28 januari. Om zeven uur ’s avonds barst het spektakel los in de 3000 toeschouwers bevattende SKK Sever-hal. Draisma Dynamo zal zich hoe dan ook warm moeten aankleden. De temperaturen in Novosibirsk liggen in deze tijd van het jaar tussen de -13 en -22 graden!

Het bliksembezoek aan Siberië wordt de volgende ochtend afgerond. De Draisma Dynamo-equipe vliegt woensdag 29 januari – opnieuw via Moskou – terug naar Düsseldorf. Vertrektijd uit Novosibirsk is om 10.15 uur, geplande aankomsttijd op Flughafen Düsseldorf om 13.45 uur. Vertragingen en onvoorziene omstandigheden daargelaten wordt de ploeg in de avonduren weer in Apeldoorn verwacht.

De return in de Draisma Dynamo Arena staat vastgesteld op donderdag 13 februari. Vanaf 20.00 uur gaat de koploper van de eredivisie in eigen hal alles in het werk stellen om Lokomotiv Novosibirsk op sportieve wijze te laten ontsporen.

Foto: Wouter van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.