2 jaar geleden: Blaffende underdog bijt door in bekerfinale

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Toch hoeven we slechts twee jaar terug in de tijd om het gelukzalige moment her te beleven waarop Draisma Dynamo in de nationale bekerfinale in de rol van underdog dusdanig van zich afbeet dat de cup na lange tijd weer in Apeldoornse handen kwam. Het dak ging er bijna af in het tot de nok toe gevulde Landstede Sportcentrum toen de manschappen van Redbad Strikwerda het favoriete Lycurgus bedwongen. De herinnering aan het uitbundige Apeldoorns volksfeestje dat Zwolle op die zeventiende februari 2019 beleefde sterkt meer dan ooit het verlangen naar een spoedige terugkeer van publiek bij sportwedstrijden.

Draisma Dynamo

Aan bekerfinales kleeft in elke sport sowieso iets magisch. Traditiegetrouw staat de apotheose van elk cupseizoen garant voor uitpuilende stadions en sportpaleizen. Voetballiefhebbers spannen qua aantallen de kroon. In normale tijden brengen complete Armada’s van alles dat rijdt en rolt de supporters van de finalisten met tienduizenden tegelijk naar de Rotterdamse Kuip. In ons omringende landen droomt elke fan om zijn club eens toe te mogen juichen op Wembley, de Heizel of in ‘Berlin, Berlin, wir fahren nach Berlin’. Cup Final Day of een Pokalendspiel mobiliseert de massa’s.

Elke korfballer hunkert naar Ahoy. Na vier jaar te zijn ‘vreemdgegaan’ in de Ziggo Dome in Amsterdam besloot de korfbalbond ‘s lands grootste eendaagse indoorsportevenement afgelopen jaar in ere te herstellen. Al haalde corona in april 2020 een streep door de rekening. Dat ruim anderhalve maand voor die gecancelde korfbalfinale in Rotterdam de volleybalfinales wel doorgang vonden, daar willen we ditmaal niet te lang bij stil blijven staan. Iedereen die Draisma Dynamo een warm hart toedraagt, herinnert zich waarschijnlijk nog wel vaag hoe die in de Maaspoort in Den Bosch afgewerkte eindstrijd om de volleybalbeker verliep. Een middag om gauw te vergeten.

Een jaar voordien zag de wereld er in Zwolle een stuk rooskleuriger uit. Het bekertoernooi in het volleybaljaar 2018-2019 maakte een feestelijk einde aan een langdurige droogteperiode. In de Overijsselse hoofdstad veroverde Draisma Dynamo de eerste hoofdprijs in acht jaar tijd. Ten koste van Lycurgus won het op een stralende zondagmiddag voor de tiende keer de nationale beker. Het leidde tot uitzinnige vreugdtaferelen nadat Renzo Verschuren in de vierde set het alles beslissende en verlossende punt scoorde. Het is maar goed dat niemand destijds al anderhalve meter afstand van een ander diende te houden, anders hadden ongetwijfeld alle spelers en begeleiders een boete van 95 euro gekregen!

De winnende coach kwam naderhand met zijn eigen nuchtere analyse. Gevoelsmens Strikwerda kon in het feestgedruis niet nalaten om uitgerekend die ene verloren set aan te stippen. Met een goed gevoel kon de erkende grossier in prijzen niets. “Een goed gevoel heb ik bij mijn vrouw en mijn kinderen. Met een goed gevoel kan ik niets, daar winnen we geen wedstrijden mee. Eigenlijk hadden we met 3-0 moeten winnen.”

Na de terugkeer van de helden in Apeldoorn bleef het naar verluidt nog lange tijd onrustig. Naarmate de zondag vorderde en de flessen van de door Bram Langevoort bestelde champagne ontkurkt waren, werd het gevoel bij de kersverse bekerwinnaars steeds beter…

https://www.youtube.com/watch?v=UYU6aBFHXCQ

Tekst: Rob Kruitbosch

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.